Samo energetika beleži slabije rezultate

Industrijska proizvodnja u Rusiji porasla za 7,2 odsto

SvetVesti

31.5.2021 09:30 Autor: Marko Miladinović 1

Industrijska proizvodnja u Rusiji porasla za 7,2 odsto Industrijska proizvodnja u Rusiji porasla za 7,2 odsto
Industrijska proizvodnja u Rusiji je porasla za 7,2 procenta međugodišnje prema podacima iz aprila, nakon što je prethodno zabeležila 2,3 odsto rasta u martu,... Industrijska proizvodnja u Rusiji porasla za 7,2 odsto

Industrijska proizvodnja u Rusiji je porasla za 7,2 procenta međugodišnje prema podacima iz aprila, nakon što je prethodno zabeležila 2,3 odsto rasta u martu, prema podacima Federalne službe za državnu statistiku Rostat.

U periodu januar-mart ove godine, ruska proizvodnja je povećana za 1,1 odsto na godišnjem nivou, podseća Russia Today.

Prema statističkim podacima, gledano prema različitim industrijskim kategorijama, u rudarsko-energetskom sektoru je u aprilu zabeležen pad od 1,8 odsto u odnosu na prošlu godinu, dok je u prva četiri meseca proizvodnja u energetici smanjena za 5,7 procenata međugodišnje. Kako ističu iz Rostata, do toga je došlo zbog ispunjavanja obaveze Rusije o ograničenju proizvodnje nafte koja je utvrđena sporazumom međunarodne grupe OPEC+, kao i zbog preventivnih aktivnosti na održavanju infrastrukturnih objekata u naftnoj i gasnoj industriji.

S druge strane, prerađivačka industrija je u aprilu skočila za 14,2 odsto u poređenju sa istim lanjskim mesecom, nakon rasta od 5,4 odsto u martu. Automobilska industrija posebno ostvaruje veoma dobre stope rasta, 13,7 procenata u prvom kvartalu i čak 41 odsto u aprilu.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...