Prodaja raste i pored visoke inflacije

Industrijska proizvodnja u Turskoj u aprilu dostigla 10,8 odsto

BiznisSvetVesti

14.6.2022 12:16 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Industrijska proizvodnja u Turskoj u aprilu dostigla 10,8 odsto Industrijska proizvodnja u Turskoj u aprilu dostigla 10,8 odsto
Industrijska proizvodnja u Turskoj ponovo je snažno porasla u aprilu, a skočio je i promet u maloprodaji, pokazali su podaci statističkog instituta. Industrijska proizvodnja... Industrijska proizvodnja u Turskoj u aprilu dostigla 10,8 odsto

Industrijska proizvodnja u Turskoj ponovo je snažno porasla u aprilu, a skočio je i promet u maloprodaji, pokazali su podaci statističkog instituta.

Industrijska proizvodnja u aprilu je porasla na kalendarski prilagođenih 10,8 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine, nakon rasta od 9,8 odsto u martu.

Proizvodnja raste na godišnjem nivou od jula 2020, prenosi agencija Mina, pozivajući se na SEEbiz.

Među sektorima se izdvaja prerađivačka industrija stopom rasta od 11,9 odsto. Snažno je porasla i proizvodnja u sektoru rudarstva, 7,4 odsto, dok sektor proizvodnje struje i gasa beleži stagnaciju.

Odvojeni izveštaj Turkstata pokazao je naglo ubrzanje prometa u maloprodaji, koji je u aprilu porastao 14,7 odsto, najsnažnije od oktobra prošle godine. U martu je uvećan 2,7 odsto.

Izuzimajući motorna goriva, prodaja neprehrambenih proizvoda porasla je 31,3 odsto, dok je prodaja hrane, pića i duvana pala 1,1 odsto.

Na mesečnom nivou promet u maloprodaji porastao je u aprilu 2,1 odsto, nakon rasta od 0,7 odsto u prethodnom mesecu.

Prodaja raste u okruženju visoke inflacije koja je u aprilu dostigla 70 odsto, podstaknuta u prvom redu dvostruko višim cenama prevoza. Na mesečnom nivou cene su u aprilu porasle 7,25 odsto.

U maju je inflacija dodatno porasla, dostigavši 73,5 odsto, pokazuju podaci Turkstata.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...