Centralna banka u Tokiju jedina koja je zadržala nulte kamatne stope

Inflacija u Japanu 3,3 odsto u junu

SvetVesti

21.7.2023 15:55 Autor: Vladimir Jokanović 4

Inflacija u Japanu 3,3 odsto u junu Inflacija u Japanu 3,3 odsto u junu
Inflacija u Japanu porasla je na 3,3 odsto u julu, što će povećati pritisak na Banku Japana da poveća nulte kamatne stope i napusti... Inflacija u Japanu 3,3 odsto u junu

Inflacija u Japanu porasla je na 3,3 odsto u julu, što će povećati pritisak na Banku Japana da poveća nulte kamatne stope i napusti svoju ultra labavu monetarnu politiku na sastanku iduće nedelje, jer Japan nije više izvan globalne inflacije.

Inflacija u Japanu prvi put u poslednjih osam godina viša je od inflacije u SAD, prenosi Financial Times. Centralna banka Japana jedina je u svetu koja i dalje drži negativne kamatne stope, a promena njene politike imala bi velike implikacije na globalna finansijska tržišta.

Godišnja inflacija indeksa potrošačkih cena i osnovnog indeksa potrošačkih cena (CPI), koji isključuje svežu hranu, porasla je sa 3,2 odsto u maju na 3,3 odsto u junu, prema zvaničnim podacima koji su objavljeni u petak. Porast cena bio je u skladu sa očekivanjima, pre svega zbog poskupljenja komunalija.

Banka Japana brani svoju politiku nultih i negativnih kamatnih stopa tvrdnjom da treba da podrži ekonomiju, jer inflacija nije vođena snažnom osnovnom potražnjom potrošača, pa će će se usporiti uporedo sa padom cena uvezene robe.

Znak da bi to moglo da se dogodi predstavlja podatak da je osnovni CPI koji izuzima cene energije i hrane opao sa 4,3 na 4,2 odsto u junu. Banka Japana nagovestila je ranije ove nedelje da će zadržati labavu monetarnu politiku.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...