podaci za novembar

Inflacija u Portugalu usporava, u Francuskoj na istom nivou

EUNovacVesti

30.11.2022 16:40 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Inflacija u Portugalu usporava, u Francuskoj na istom nivou Inflacija u Portugalu usporava, u Francuskoj na istom nivou
Procenjuje se da je godišnja stopa inflacije u Portugalu pala na 9,9 odsto sa 10,1 odsto na mesečnom nivou u novembru, pokazali su zvanični... Inflacija u Portugalu usporava, u Francuskoj na istom nivou

Procenjuje se da je godišnja stopa inflacije u Portugalu pala na 9,9 odsto sa 10,1 odsto na mesečnom nivou u novembru, pokazali su zvanični privremeni podaci u sredu.

„Indeks bazne inflacije, koji isključuje komponente energije i neprerađenih prehrambenih proizvoda, bio je 7,2 odsto, što je najveća stopa od decembra 1993. godine“, saopštio je statistički zavod te zemlje, prenosi Anadolu Agency.

Kancelarija je saopštila da su cene energije porasle za 24,8 odsto u novembru na godišnjem nivou. Mesečna inflacija se procenjuje na 0,3 odsto u novembru, u odnosu na 1,2 odsto u oktobru.

Očekuje se da će godišnja stopa inflacije u Francuskoj ostati na istorijskom visokom nivou od 6,2 odsto u novembru, prema zvaničnim privremenim podacima objavljenim danas.

Godišnja stopa inflacije u zemlji bila je 6,2 odsto u oktobru i 5,6 procenata u septembru, prema statističkom zavodu Insee.

U novembru, Insee očekuje ubrzanje cena hrane, industrijskih proizvoda i usluga, ali potencijalno usporavanje cena energije i goriva. Na mesečnom nivou, Insee predviđa rast od 0,4 odsto u novembru.

  • Dragana

    1.12.2022 #1 Author

    Odlicno. Nadamo se da ce taj trend nastaviti

    Odgovori

  • Tina

    4.12.2022 #2 Author

    Samo neka se nastavi takav trend I da se jos vise uspori inflacija

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...