Francuski predsednik u poseti Vašingtonu

Makron i Bajden o spoljnopolitičkoj saradnji i ekonomskom raskolu

AnalizaEUSvetU fokusu

30.11.2022 14:59 Autor: Vladimir Jokanović 2

Makron i Bajden o spoljnopolitičkoj saradnji i ekonomskom raskolu Makron i Bajden o spoljnopolitičkoj saradnji i ekonomskom raskolu
Francuski predsednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) doputovao je u sredu u Vašington u svoju prvu državnu posetu otakako je Džo Bajden (Joe Biden) postao... Makron i Bajden o spoljnopolitičkoj saradnji i ekonomskom raskolu

Francuski predsednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) doputovao je u sredu u Vašington u svoju prvu državnu posetu otakako je Džo Bajden (Joe Biden) postao predsednik SAD. Iako bi poseta trebalo da istakne obnovu francusko-američkog prijateljstva, neizbežna tema biće i američka protekcionistička ekonomska politika koja preti ekonomskim ratom EU i SAD.

Prošlo je više od godinu dana od kada je Australija, u dogovoru sa SAD i Velikom Britanijom, otkazala ugovor o kupovini francuskih podmornica, zbog čega su zahladneli odnosi Pariza sa Vašingtonom. Očekuje se da Makronova poseta bude povod da dve zemlje pokažu jedinstvo u suočavanjima sa zajedničkim pretnjama Rusije i Kine, prenosi Reuters.

Neprijatan deo razgovora Makrona i Bajdena ticaće se američkog zakona o smanjenju inflacije, koji predviđa državne subvencije za „zelena preduzeća“ u iznosu od 369 milijardi dolara i odredbu „kupuj američko“. Bez subvencija, evropska roba ne bi bila konkurentna, pa se zbog toga u Francuskoj rodila ideja „kupuj evropsko“, koja je naišla na podršku Nemačke, preneo je Politico.

Očekuje se da će Makron izraziti zabrinutost Francuske i Evrope u vezi sa američkim zakonom o smanjenju inflacije. Zakon predviđa i poreske olakšice za robu proizvedenu u SAD i čini ulaganja u Evropi manje privlačnim. U Evropi smatraju da bi ogroman paket subvencija za američke proizvođače mogao da zada fatalan udarac industriji u Evropi, koja je već načeta visokim cenama energenata.

Makron će navodno pokušati da ubedi SAD da je u njihovom interesu da ne oslabe evropske kompanije u trenutku kada se zapadni saveznici suočavaju sa intenzivnom ekonomskom konkurencijom Kine, za koju ocenjuju da koristi svoju ekonomsku moć kao diplomatsku polugu. Francuski predsednik će pokušati da pregovara o izuzećima za evropske kompanije po modelu koji je već odobren za preduzeća iz Meksika i Kanade, saopštila je Jelisejska palata.

Foto: Beta/AP

Nemački proizvođači automobila, za koje su SAD glavno izvozno tržište, mogli bi da pretrpe najviše štete od američkog Zakona koji subvencioniše električne automobile proizvedene u SAD. Francuski proizvođači automobila ne izvoze u SAD, ali Francuska ima velike proizvođače automobilskih delova za američko tržište, koji bi bili oštećeni.

Makron i Bajden će razgovarati i o energetskim pitanjima, a Francuska se nada povećanju saradnje u oblasti nuklearne energije. Makron želi da Francuska izgradi više nuklearnih reaktora, ali se bori sa problemima korozije u starim objektima. Francuski naftni gigant Total Energies poseduje veliki terminal za tečni prirodni gas u Meksičkom zalivu, a Makron koji se žalio na visoku cenu američkog gasa, najavio je da će pokrenuti to pitanje u razgovoru sa Bajdenom.

Dvojica predsednika sastajali su se nekoliko puta na marginama međunarodnih konferencija i redovno razgovaraju telefonom kako bi koordinirali odgovor Zapada na rusku invaziju na Ukrajinu, prenosi CNN. Kako navodi američka televizija, oni su se satali sedam puta ove godine, a u istom periodu održali su desetak telefonskih razgovora.

Američki i francuski zvaničnici ne očekuju da će Makronova poseta doneti neke značajne rezultate, ali na obe strane vide u njoj priliku da dve zemlje prodube svoje partnerstvo u nizu globalnih izazova, od rata u Ukrajini do politike prema Kini, kao i izazovima koji predstavlja iranski nuklearni program. Dve zemlje trebalo bi da unaprede razgovore radnih grupa koje su pokrenute posle afere sa podmornicama namenjenih Australiji.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...