Kako razumeti pooštravanje monetarne politike koju su započele zemlje Centralne Evrope

Inflaciona očekivanja guraju kamate na gore

EUSrbijaVesti

28.6.2021 09:09 Autor: Gordana Bulatović 0

Inflaciona očekivanja guraju kamate na gore Inflaciona očekivanja guraju kamate na gore
Početkom prošle nedelje Izvršni odbor Centralne banke Mađarske odlučio je da poveća kamatne stope. Samo nekoliko dana posle toga, slično je odlučio i Odbor... Inflaciona očekivanja guraju kamate na gore

Početkom prošle nedelje Izvršni odbor Centralne banke Mađarske odlučio je da poveća kamatne stope. Samo nekoliko dana posle toga, slično je odlučio i Odbor Češke HNB. Ono što je primetno je da obe banke najavljuju da je ovo tek početak usaglašavanja monetarne politike sa aktuelnom inflatornom slikom. Poljska javnost podseća da bi, imajući u obzir inflaciju u ovoj državi, i njihova Narodna banka mogla da pooštri monetarnu politiku, jer rast cena ozbiljno preti.

Sve se to uklapa u upozorenja koja je nedavno saopštio Međunarodni monetarni fond, da tržište polako počinje da se pregreva i da kao rezultat imamo inflaciona očekivanja, u smislu da je ostvarena inflacija u većini zemalja iznad projektovane. U datim okolnostima, centralne banke reaguju na jedini primeren način, podizanjem kamatnih stopa“, objašnjava za portal Biznis.rs prof. dr Zoran Grubišić, sa Beogradske bankarske akademije.

On podseća i da je predsednica ECB Kristin Lagard (Christine Lagarde) upozorila da to može da dovede do dužničke krize u određenim zemljama, a da teret dugova mogu da osete i kompanije i građani koji su u kreditnim aranžmanima vezani sa varijabilnim kamatnim stopama.

„Pooštrena ili restriktivna monetarna politika može da se očekuje u perspektivi i u drugim zemljama, pa i u za nas mnogo bitnijoj evrozoni, jer i ECB za sada razmatra takve opcije pošto je i u evrozoni inflacija nešto veća od planirane. Na svim tržištima, pa i na tržištu novca, uvek je važilo pravilo da se samo čeka da se trend preokrene, a onda uvek važi stara engleska krilatica ‘sledi trend, pa ćeš dobro proći’ (eng. follow the trend, trend is your friend), mislim da tako treba i tumačiti dalje najave da će se nastaviti sa podizanjem kamatnih stopa“, zaključuje prof. Grubišić.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...