U narednom periodu rast inflacije od tri do četiri procenta

Inflaciona očekivanja za mart iznose pet odsto

BankeInvesticijeNovacSrbijaSvetVesti

20.4.2022 08:46 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Inflaciona očekivanja za mart iznose pet odsto Inflaciona očekivanja za mart iznose pet odsto
Finansijski sektor u Srbiji prema anketi Ipsosa očekuje da će inflacija u martu 2023. godini iznositi pet odsto, dok prema aprilskoj anketi Bloomberg očekuje... Inflaciona očekivanja za mart iznose pet odsto

Finansijski sektor u Srbiji prema anketi Ipsosa očekuje da će inflacija u martu 2023. godini iznositi pet odsto, dok prema aprilskoj anketi Bloomberg očekuje da će za 12 meseci ona iznositi 4,5 odsto, saopštila je Narodna banka Srbije (NBS) u rezultatima ankete o inflacionim očekivanjima.

Privreda je prema martovskoj Ipsosovoj anketi smanjila inflaciona očekivanja za godinu dana unapred na pet odsto sa februarskih 7,5 odsto, prenosi list Danas.

Kada se radi o srednjoročnim procenama, u naredne dve i tri godine finansijski sektor i privreda očekuju da se kreće na nivou od tri do četiri odsto, saopštila je NBS.

„Usidrenost srednjoročnih inflacionih očekivanja, u čijoj se osnovi nalazi stabilnost deviznog kursa, doprinosi povećanju efikasnosti monetarne politike u održavanju niske, stabilne i predvidive inflacije u srednjem roku, što je jedan od neophodnih preduslova održivog ekonomskog rasta“, navodi NBS.

Izvršni odbor NBS ranije je konstatovao da je međugodišnja inflacija, koja je u februaru iznosila 8,8 odsto, i dalje u najvećoj meri bila vođena rastom cena hrane i energenata. Istovremeno, bazna inflacija je i dalje znatno niža od ukupne inflacije i u februaru je iznosila 4,4 odsto međugodišnje, čemu je doprinela očuvana relativna stabilnost deviznog kursa i u izuzetno neizvesnim globalnim uslovima. Prema poslednjoj aktuelnoj srednjoročnoj projekciji iz februara, inflacija bi u nastavku godine trebalo da se nađe na opadajućoj putanji i da se do kraja perioda projekcije približi centralnoj vrednosti cilja.

Iako trenutna dešavanja u pogledu svetskih cena energenata i primarnih proizvoda ukazuju na to da postoji mogućnost da inflacija bude na višem nivou od projektovanog, Izvršni odbor i dalje ocenjuje da će inflacija imati opadajuću putanju do kraja godine.

Tome će ključno doprineti relativna stabilnost deviznog kursa, koju će Narodna banka Srbije obezbeđivati i u narednom periodu, kao i preduzete monetarne i fiskalne mere.

U smeru niže inflacije očekuje se da deluje i dolazak nove poljoprivredne sezone i po tom osnovu niži troškovi u proizvodnji hrane, kao i mere vlade kojima je ograničen rast cena goriva i omogućeno preduzećima da u prvoj polovini 2022. godine kupuju struju po znatno povoljnijim uslovima od tržišnih.

Odluke monetarne politike će u narednom periodu zavisiti od kretanja faktora iz međunarodnog i domaćeg okruženja i ocene intenziteta i postojanosti inflatornih pritisaka po osnovu ovih faktora, kao i uticaja na finansijsku stabilnost i brzinu privrednog rasta, navela je NBS.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...