"Još uvek kod otkupljivača ne postoji zvanična cena pšenice"

Inicijativa za opstanak poljoprivrede: Zabrana izvoza žitarica dovešće do totalne propasti

AgrobiznisBiznisSrbijaVesti

12.7.2022 17:52 Autor: Redakcija Biznis.rs 8

Inicijativa za opstanak poljoprivrede: Zabrana izvoza žitarica dovešće do totalne propasti Inicijativa za opstanak poljoprivrede: Zabrana izvoza žitarica dovešće do totalne propasti
Predstavnik Inicijative za opstanak poljoprivrede Srbije Radoslav Adamović rekao je u utorak da će zabrana izvoza pšenice uz sušu koja je zadesila ratare „dovesti... Inicijativa za opstanak poljoprivrede: Zabrana izvoza žitarica dovešće do totalne propasti

Predstavnik Inicijative za opstanak poljoprivrede Srbije Radoslav Adamović rekao je u utorak da će zabrana izvoza pšenice uz sušu koja je zadesila ratare „dovesti do totalne propasti“.

Incijativa je Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede podnela zahtev za rešavanje problema sa kojima se suočavaju poljoprivrednici posle žetve, prenosi Beta.

„Mi ovde predstavljamo oko 2.000 poljoprivrednika nezadovoljnih stanjem u ovoj privrendoj grani. Rešili smo da pokušamo da popravimo uslove“, rekao je Adamović.

On je istakao da je cilj je da se dozvoli izvoz žitarica, a ukoliko to nije moguće, da onda država otkupi svu pšenicu od svih poljoprivrednika u Srbiji po ceni od 45 dinara.

„Ko je upućen u ovu priču zna da su poljoprivrednici na izdisaju“, rekao je Adamović.

Predsednik Inicijative za opstanak poljoprivrede Srbije Vukašin Baćina rekao je da je agrarna politika trenutno jako loša.

„Cena pšenice je jako mala. Ove godine, prvi put u istoriji, predali smo pšenicu bez cene. Još uvek kod otkupljivača ne postoji zvanična cena pšenice“, rekao je Baćina.

Foto: Freepik.com

Prema njegovim rečima prethodnih godina je skladištenje pšenice koštalo jedan odsto na mesečnom nivou.

On je istakao da poljoprivrednici nisu zadovoljni žetvom i da je rod pšenice zbog suše prepolovljen skoro na pola.

Predstavnici Incijiative podneli su pet zahteva: otkup pšenice po ceni od minimalno 45 dinara sa PDV-om, oslobadjanje akcize za dizel gorivo na benzinskim pumpama po 100 litara po hektaru, povećanje podsticaja u stočarstvu uz isplate dospelih i izmirenja zaostalih dugova, zaštita povrtara i voćara od nekontrolisanog uvoza i direktna davanja po hektaru u iznosu od 300 evra po hektaru i subvencija za djubrivo u minimalnom procentu od 50 odsto od cene.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović rekao je danas da je iz Srbije ove godine u maju izvezeno tri puta više pšenice nego prošle, kada nije bilo zabrane i kvota.

„Prošle godine u maju izvezeno je 61.000 tona pšenice, a ove godine 176.000, tri puta više, a kvota je iznosila 220.000 i ispunjena je 80 odsto“, rekao je Nedimović, prenela je Beta.

Dodao je da je i u junu prošle godine izvezeno 36.000 tona pšenice kada nije bilo nikakvih mehanizama kontrole, a ove godine 88.000 tona, opet 2,5 puta više, a u julu je, dosad, kvota ispunjena 39 odsto.

  • TATJANA

    12.7.2022 #1 Author

    Velika steta za manji rod ove godine

    Odgovori

  • GOCA BG

    12.7.2022 #2 Author

    Ne vidim razlog zasto ne bi dozvolili izvoz?!

    Odgovori

  • Boba3

    12.7.2022 #4 Author

    Treba pomoci nase ratare, ne vredi stopirati sve…

    Odgovori

  • Dzebac

    12.7.2022 #5 Author

    Da li ce drzava ikada pomoci svojim stanovnicima, a ne samo strancima

    Odgovori

  • SUNCOKRET

    13.7.2022 #6 Author

    Država ne sme da bude autisticna.

    Odgovori

  • Dragana

    13.7.2022 #7 Author

    Sobzirom na okolnosti dobro je da ima za nas

    Odgovori

  • goca87

    13.7.2022 #8 Author

    Pa naravno država će otkupiti pa izvesti po većoj ceni jer sto da zarade proizvodjači kad može država. Sramota!

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...