ukoliko poslodavac u crnoj gori nije postupio po rešenju, uslediće mera u vidu novčane kazne

Inspekcija rada će kontrolisati isplate zarada radnicima

PoslovanjePreduzetnikRegionVesti

13.11.2021 14:34 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Inspekcija rada će kontrolisati isplate zarada radnicima Inspekcija rada će kontrolisati isplate zarada radnicima
Inspekcija rada ima posebnu ulogu u sprovođenju projekta Evropa sad, kojim je predviđeno da će poslodavac povećati neto zaradu zaposlenog za onoliki iznos dažbina... Inspekcija rada će kontrolisati isplate zarada radnicima

Inspekcija rada ima posebnu ulogu u sprovođenju projekta Evropa sad, kojim je predviđeno da će poslodavac povećati neto zaradu zaposlenog za onoliki iznos dažbina na teret zaposlenog, koji bude umanjen.

„Nepostupanje poslodavca imalo bi za posledicu upravni postupak od Inspekcije rada kojim bi se istom poslodavcu ukazalo na obavezu postupanja po odredbama kolektivnog ugovora, odnosno za nepostupanje, bilo bi doneto rešenje o otklanjanju nepravilnosti“, navodi se u saopštenju Uprave za inspekcijske poslove, prenosi crnogorska agencija Mina.

Iz crnogorskog UIP-a su rekli da, ukoliko poslodavac ne bi ispunio svoju obavezu po rešenju, inspekciji je na raspolaganju prinudna mera u vidu novčane kazne.

„Izricanje novčanih kazni od 500 do pet hiljada evra bilo bi realizovano sve dok takav poslodavac ne bi postupio po rešenju, a novčani iznos bi se svaki put povećavao usled nepostupanja, shodno Zakonu o inspekcijskom nadzoru, odnosno ispunio svoju obavezu u skladu sa članom 33 Opšteg kolektivnog ugovora“, objasnili su iz Uprave.

Nadležnost inspekcije u odnosu na poslodavca i navedenu obavezu proizilazi iz obaveze da obavlja kontrolu nad primenom Zakona o radu, Opšteg kolektivnog ugovora, Granskog kolektivnog ugovora odnosno odredbi pojedinačnog kolektivnog ugovora.

„Veliki je problem što naši zaposleni i dalje u velikoj meri prijave poslodavca tek kad im istekne angažman, odnosno kad više nema osnova za postupanje Inspekcije rada. Stoga pozivamo sve građane koji misle da su im prava iz rada zakinuta, da makar anonimno podnesu inicijativu kako bismo pravovremeno otklonili nepravilnost i uticali da poslodavac propisno formalizuje taj radni odnos“, navodi se u saopštenju.

  • GocaBG

    13.11.2021 #1 Author

    Nadam se da ce inspekcija stvarno krenuti da kontrolise…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...