nisu usvojene tri žalbe

Institut IGH izgubio posao na obnovi Zagreba

BiznisEURegionU fokusuVesti

9.8.2022 09:48 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Institut IGH izgubio posao na obnovi Zagreba Institut IGH izgubio posao na obnovi Zagreba
Državna komisija za kontrolu postupaka javnih nabavki (DKOM) odbila je tri žalbe Instituta IGH i PDM snabdevanje u kojima je traženo poništenje odluka o... Institut IGH izgubio posao na obnovi Zagreba

Državna komisija za kontrolu postupaka javnih nabavki (DKOM) odbila je tri žalbe Instituta IGH i PDM snabdevanje u kojima je traženo poništenje odluka o odabiru ponuđača od strane Fonda za obnovu iz juna meseca, budući da nisu dobile posao.

Fond je u ograničenom postupku javne nabavke nabavljao usluge operativne koordinacije, u svrhu organizovane obnove na području Zagreba (zona obuhvata 5B) za niz mesnih odbora, piše Poslovni.hr.

Prema DKOM-u, u žalbama se osporava zakonitost pregleda i ocene ponuda, tj. bodovanje specifičnog iskustva stručnjaka u svojim ponudama. Od maksimalnih 30 bodova koliko ponuđač može dobiti prema nefinansijskom kriterijumu kvaliteta, po 15 iznose usluge stručnog nadzora i funkcija vođe projekta.

Ponuda IGH-a bodovana je s maksimalnih 15 bodova za svih 11 usluga stručnog nadzora građenja zgrada u svojstvu odgovorne osobe ovlašćenog arhitekte ili ovlašćenog inženjera građevinarstva. Međutim, za stručne reference prema sudelovanju u svojstvu vođe projekta, ponuda je osvojila – 0 bodova. Priznat je i bodovan tek jedan projekat u toj funkciji.

Prema obrazloženju, navedeni stručnjak na projektu Izgradnja poslovno stambene građevine Centar Bundek, imao je ulogu nadzornog inženjera, iako je u njegovoj izjavi navedeno da je uloga stručnjaka na predmetnom projektu bila vođa projekta.

Inače, stručne reference koje „nisu prošle“ tiču se stručnjaka koji je bio zadužen i za konsultantske usluge na rekonstrukciji hotelskog kompleksa Bellevue u Dubrovniku, te na izgradnji zgrade putničkog terminala aerodroma Dubrovnik i na obnovi ratom oštećenih građevina u Konavlima i Župi dubrovačkoj.

Utoliko, na ovoj instanci nije prošla argumentacija podnosioca žalbe da je pre donošenja Zakona o poslovima i delatnostima prostornog uređenja i gradnje 2015. godine usluga konsaltinga bila uobičajen naziv za uslugu vođenja projekta, kao ni to da je nezavisno o formalnom nazivu funkcije koju je stručnjak obavljao, pri pregledu i oceni ponuda relevantno isključivo stvarno iskustvo koje je stručnjak stekao.

A ni isticanje da je tek navedenim zakonim uvedeno ograničenje da zaposlenik pravnog lica koje obavlja delatnost upravljanja projektom gradnje određene građevine ne može biti i nadzorni inženjer iste građevine, dok je iskustvo stručnjak stekao pre stupanja na snagu tog zakona.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...