Crnogorsko preduzeće u prvoj polovini godine izgubilo 18.000 evra

Institut za crnu metalurgiju reprogramirao poreski dug

BiznisPoslovanjeRegionVesti

14.10.2022 09:55 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Institut za crnu metalurgiju reprogramirao poreski dug Institut za crnu metalurgiju reprogramirao poreski dug
Crnogorski Institut za crnu metalurgiju (ICM) reprogramirao je poreski dug, pa će narednih 60 meseci otplaćivati 296.000 evra, koliko ta kompanija duguje za poreze... Institut za crnu metalurgiju reprogramirao poreski dug

Crnogorski Institut za crnu metalurgiju (ICM) reprogramirao je poreski dug, pa će narednih 60 meseci otplaćivati 296.000 evra, koliko ta kompanija duguje za poreze i doprinose.

Predsednik Odbora direktora ICM-a Vasilije Savović izjavio je da je ulazak u reprogram, kao najnoviji momenat u borbi za opstanak kompanije, ujedno i za radost i za brigu, prenosi agencija mina, pozivajućo se na Vijesti.

“Za radost je što je menadžment uspeo da obezbedi novac i uvede kompaniju u redovnost plaćanja obaveza i formalno pravno ispravan status pred Upravom prihoda, a za veliku brigu je da li će se u dužem trajanju, paralelno sa tekućim obavezama, moći servisirati nasleđeni dugovi”, rekao je Savović.

On je naveo da se u ovom momentu i ne govori o modelima kako prevazići drugu dominantnu stavku u nasleđenim dugovanjima, a to je porez na nepokretnost, koji je blizu 300.000 evra.

Prema njegovim rečima, od suštinskog značaja za ICM bilo bi nalaženje modela za odgovarajući socijalni program za koji ova kompanija nema apsolutno nikakve finansijske mogućnosti da sprovede sama.

U ICM-u je trenutno zaposleno 66 radnika, pri čemu je višak sigurno 25 zaposlenih, te nema finansijskih mogućnosti za socijalni program.

“Mišljenja smo da bi trebalo prodiskutovati mogućnost da se u okviru potpisanog reprograma omogući određena tolerancija u terminima plaćanja, pod uslovom da firma redovno servisira tekuće obaveze prema državi”, izjavio je Savović.

ICM AD NIKŠIĆ

VUKA KARADŽIĆA BB, NIKŠIĆ , Crna Gora

Poslovni prihodi (EUR):
1.161.766,00 (2021)
Broj zaposlenih:
69 (2021)

Nova uprava je, kako je kazao, za nepunih 12 meseci koliko rukovode preduzećem, uspela da privede kraju stare reprograme za dugove za poreze i doprinose i da od marta ove godine uspostavi redovnost uplaćivanja tekućih obaveza po ovom osnovu.

“Izuzetno velikim naporima uspeli smo da ispoštujemo zahteve javnog poziva za reprogram dugovanja koja se odnose na period nakon januara prošle godine. Samo po tom osnovu, u procesu kvalifikacije Upravi prihoda i carina je uplaćeno preko 50.000 evra”, rekao je Savović.

On je dodao da su ukupna dugovanja oko 900.000 evra.

Trenutno stanje u ICM-u je takvo, kazao je Savović, da su amortizovani svi akutni problemi koji su u ovo vreme “prošle godine ozbiljno pretili da uvedu firmu u stečaj”.

“Bližimo se isteku prvih 12 meseci od kada je kompletirana nova uprava i godinu za nama obeležila je borba sa blizu milion evra naslijeđenih dugovanja, što je u visini od preko 80 odsto godišnjeg prihoda firme. Stanje se ubrzano usložnjavalo, jer se dug za poreze i doprinose na zarade gomilao iz meseca u mesec, usled potpune obustave prijavljivanja i plaćanja počev od januara prošle godine”, rekao je Savović.

Pogled na polugodišnje bilanse za ovu godinu, prema rečima Savovića, uliva određeni optimizam.

“Gubitak za šest meseci pošle godine bio je 198.000 evra, dok je za prvih pola godine gubitak 18.000 evra. U svakom slučaju, iako je za optimizam, ova kalkulativna kategorija nas neće zavarati. Isključivo smo usmjereni na neto novčani tok i likvidnost koja bi nam omogućila da firma opstane, jer trenutno vodi tešku dvostruku borbu, sa tekućim obavezama i skoro milionskim koje su nasleđene iz prethodnog perioda”, zaključio je Savović.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...