Termin početka rada zavisi od nabavke medicinske opreme

Investicija u Institut „Dedinje 2“ od prvorazrednog značaja

SrbijaVestiZdravlje

27.10.2021 15:45 Autor: Stanislav Stanišić 1

Investicija u Institut „Dedinje 2“ od prvorazrednog značaja Investicija u Institut „Dedinje 2“ od prvorazrednog značaja
„Investicija u Institut „Dedinje 2″ je od prvorazrednog značaja, s obzirom na to da je Srbija decenijama u samom vrhu po oboljevanju stanovništva od... Investicija u Institut „Dedinje 2“ od prvorazrednog značaja

„Investicija u Institut „Dedinje 2″ je od prvorazrednog značaja, s obzirom na to da je Srbija decenijama u samom vrhu po oboljevanju stanovništva od srca i krvnih sudova. Ovaj Institut predstavlja dragocenu zdravstvenu ustanovu za naše građane, pošto u Srbiji u toku jednog sata umre oko šest kardiovaskularnih bolesnika, što na godišnjem nivou znači nestanak čitavog jednog grada od 57.000 ljudi“, kaže za Biznis.rs direktor Instituta za kardiovaskularne bolesti „Dedinje“ prof. dr Milovan Bojić.

Posle izjave predsednika Srbije da je do sada u novu bolnicu uloženo blizu 50 miliona evra i da je potrebno još sredstava za nabavku opreme, Bojić ističe da Institut za kardiovaskularne bolesti „Dedinje“ nije finansijer gradnje i opremanja „Dedinja 2“ .

Izgradnja i nabavka opreme i mobilijara je u nadležnosti Vladine kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima, počevši od raspisivanja tendera za izvođača radova, pa do konačnog opremanja Instituta. Nova zgrada „Dedinja 2“ je građevinski završena u junu 2021. godine, a rokovi gradnje su u potpunosti ispoštovani. Sada treba da usledi instalacija opreme i nameštaja, pa ne možemo tačno reći datum useljenja u novi objekat. Tenderi su završeni, ali još uvek nije započeta isporuka najsavremenije medicinske opreme, a od toga upravo zavisi termin konačnog useljenja u novi objekat. Željno isčekujemo taj trenutak, i mi zaposleni, ali i naši pacijenti, naglašava Bojić.

On dodaje da će nova zgrada Instituta funkcionisati kao sastavni deo postojeće i sa kapacitetom od 105 kreveta, sa četiri potpuno nove operacione sale namenjene kardiohirurškim pacijentima.

„Institut za kardiovaskularne bolesti ,Dedinje u tom novom najsavremenijem ruhu, sa izvanrednim stručnim kadrom koji poseduje, treba da postane Nacionalni institut za srce i krvne sudove koji će se prostirati na 14.000 kvadratnih metara novoizgrađenog prostora i 9.000 rekonstruisanih i opremljenih kvadrata starog objekta. Treba da usledi i konačno rešenje saobraćajnog prilaza i parkiranja, što je je do sada predstavljalo veoma veliki problem, kako za pacijente i posetioce, tako i za zaposlene ove kuće, zaključuje Bojić.

  • BIJUTI27

    4.2.2023 #1 Author

    Dedinje može da parira bilo kojoj zdravstveno ustanovi u svetu

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...