Skup u Nemačkoj okupio više od 20 potencijalnih ulagača

Investitori iz Baden Virtenberga zainteresovani za projekte u Srbiji

BiznisInvesticijeNovacSrbijaVesti

16.9.2022 18:53 Autor: Redakcija Biznis.rs 14

Investitori iz Baden Virtenberga zainteresovani za projekte u Srbiji Investitori iz Baden Virtenberga zainteresovani za projekte u Srbiji
Na Investicionoj konferenciji u Štutgartu istaknuto je da je Srbija veoma privlačna investiciona destinacija posebno za ulaganja u visokosofisticirane sektore i industrije. O potencijalu... Investitori iz Baden Virtenberga zainteresovani za projekte u Srbiji

Na Investicionoj konferenciji u Štutgartu istaknuto je da je Srbija veoma privlačna investiciona destinacija posebno za ulaganja u visokosofisticirane sektore i industrije. O potencijalu svedoči i godišnji izvoz srpskog IKT-a vredan 1,8 milijardi evra, kao i suficit od 1,3 milijarde evra, po čemu smo lideri u regionu, saopštila je Privredna komora Srbije.

Skup u Nemačkoj okupio je više od 20 potencijalnih investitora i veliki broj predstavnika nemačke privredne zajednice iz pokrajine Baden Virtenberg, poznate po izuzetno razvijenoj automobilskoj i metalskoj industriji.

O važnosti makroekonomske i političke stabilnosti za privlačenje investitora govorio je Danilo Cicmil, posebni savetnik za investicije Predsednika Srbije, koji je istakao veoma povoljnu investicionu klimu u našoj zemlji, dobre ekonomske indikatore i uslove poslovanja uprkos izazovima sa kojima se suočava globalna ekonomija.

Kako se navodi u saopštenju, Mihailo Vesović, direktor Sektora za internacionalizaciju PKS upoznao je nemačke privrednike sa aktivnostima Komore usmerene na međunarodne ekonomske odnose i podršku kompanijama da se pozicioniraju na inostrana tržišta i povežu sa stranim partnerima. Ukazao je na komparativne prednosti Srbije, a to su obrazovani mladi inženjeri, kao i sve intenzivniji razvoj industrija sa višom dodatom vrednošću. Pozvao je kompanije iz Baden Virtenberga da organizuju poslovnu misiju u Srbiji i da se na „terenu“ upoznaju sa kapacitetima privrede Srbije.

Nikola Janković, direktor Sektora za međunarodnu saradnju u Razvojnoj agenciji Srbije ukazao je i na veliki broj investicionih projekta u različitim sektorima koji mogu biti realizovani sa nemačkim partnerima.

Spoljnotrgovinska razmena između Srbije i Nemačke prošle godine dostigla je 6,5 milijardi evra, naš izvoz je vredeo 2,7 milijardi evra, a uvoz iz Nemačke 3,8 milijardi evra. Najzastupljeniji proizvodi u izvozu su električne mašine i delovi, voće dok najviše uvozimo metale, lekove i automobile.

U proteklih 12 godina prilivi po osnovu ulaganja nemačkih rezidenata u Srbiju iznosili su oko 2,3 milijarde evra čime je Nemačka zauzela četvrto mesto na listi zemalja sa najvećim ulaganjima.

  • SUNCOKRET

    16.9.2022 #1 Author

    Privredna saradnja sa Nemačkom je poslednjih 40 godina stabilno velika i značajna a nemci prilično korektni poslovni partneri.

    Odgovori

    • DANIJELA

      18.9.2022 #2 Author

      Da, imali smo i nadam se da ce i ostati dobra saradnja.

      Odgovori

  • GAGA

    17.9.2022 #3 Author

    Bolje Nemci nego Kinezi i Koreanci

    Odgovori

  • MIŠKOVIĆ

    17.9.2022 #5 Author

    Videli gde mogu da zarade

    Odgovori

  • Dragana

    17.9.2022 #6 Author

    Odlicno

    Odgovori

  • GOCA BG

    17.9.2022 #7 Author

    Ovo je prvenstveno u njihovom interesu…

    Odgovori

  • Milovan94

    18.9.2022 #8 Author

    Sako neka se što više ulaze

    Odgovori

  • LEPOSAVA

    18.9.2022 #9 Author

    Bice to dobra saradnja

    Odgovori

  • MARA

    18.9.2022 #10 Author

    Radujem se…

    Odgovori

  • VERA

    18.9.2022 #11 Author

    Sve im jeftinije kod nas.

    Odgovori

  • Ika

    18.9.2022 #12 Author

    Svi nas koriste, nazalost

    Odgovori

  • NATI29

    18.9.2022 #13 Author

    Koju korist imaju gradjani od toga?

    Odgovori

  • TATJANA

    19.9.2022 #14 Author

    Normalno kad im je najpovoljnije ulaganje

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...