U iščekivanju značajnih promena monetarnih politika centralnih banaka

Investitori oprezni na berzanskim tržištima

BerzaNovacSvetVesti

17.9.2021 10:39 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Investitori oprezni na berzanskim tržištima Investitori oprezni na berzanskim tržištima
Na trgovanju u okviru Wall Streeta došlo je do blagog pada glavnih indeksa, koji su ipak manji od prvobitnih, jer su u međuvremenu, tokom... Investitori oprezni na berzanskim tržištima

Na trgovanju u okviru Wall Streeta došlo je do blagog pada glavnih indeksa, koji su ipak manji od prvobitnih, jer su u međuvremenu, tokom poslednjeg trgovačkog dana, pristigli podaci da je u Sjedinjenim Američkim Državama potrošnja u maloprodaji neočekivano porasla.

Indeks Dow Jones je oslabio za 63 boda ili 0,18 odsto, na 34.751 bod, a S&P 500 0,16 odsto, na 4.473 boda. Nasuprot njima, tehnološki Nasdaq indeks ojačao je 0,13 odsto, na 15.181 bod.

Celo trgovanje pomenuti indeksi proveli su u negativnom području, pri čemu je zbog pada cena nafte pod najvećim pritiskom bio energetski sektor, nakon snažnog rasta dan pre. Ulagači su oprezni zbog naznaka usporavanja oporavka ekonomije i očekivanja da će do kraja godine američka centralna banka početi sa smanjivanjem monetarnih podsticaja, piše Seebiz.

Zbog preopreznog trgovanja od početka septembra Dow Jones je izgubio 1,5 odsto, a S&P približno jedan procenat svoje vrednosti.

Kako prenosi Reuters, na evropskim berzama cene akcija su juče rasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,16 odsto, na 7.027 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,23 odsto, na 15.651 bod, a pariski CAC 0,59 odsto, na 6.622 boda.

Nasuprot njima, na azijskim berzama se od jutros možda trguje i najkonzervativnije, imajući u vidu zabrinjavajuće pooštravanje regulative u Kini u nizu sektora i usporavanje oporavka globalne ekonomije zbog krize izazvane pandemijom. MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, u gubitku je 2,5 odsto od početka nedelje.

Jutros je na Tokijskoj berzi Nikkei indeks ojačao 0,5 odsto, dok su cene akcija u Južnoj Koreji i Hong Kongu porasle između 0,1 i 0,4 odsto. U Šangaju i Australiji pale su, pak, između 0,6 i 1,0 odsto. 

Na kineskim tržištima su u fokusu kompanijske hartije grupacije Evergrande grupe, čija je cena potonula daljih pet odsto, jer ogromni igrač na tržištu nekretnina ima problema s likvidnošću zbog pada prodaje i golemih dugova.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...