EPS pre četiri dana pozvao Energoprojekt u pregovarački postupak

Ipak otvoren poziv na tenderu za tehničku dokumentaciju izgradnje RHE Bistrica

InfrastrukturaSrbijaVesti

18.3.2024 08:27 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Ipak otvoren poziv na tenderu za tehničku dokumentaciju izgradnje RHE Bistrica Ipak otvoren poziv na tenderu za tehničku dokumentaciju izgradnje RHE Bistrica
Elektroprivreda Srbije (EPS) raspisala je javni poziv u otvorenom postupku, za izradu investiciono-tehničke dokumentacije potrebna za projekat izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica, objavila je... Ipak otvoren poziv na tenderu za tehničku dokumentaciju izgradnje RHE Bistrica

Elektroprivreda Srbije (EPS) raspisala je javni poziv u otvorenom postupku, za izradu investiciono-tehničke dokumentacije potrebna za projekat izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica, objavila je eKapija uz podsećanje da je pre četiri dana EPS oglasio pregovarački postupak bez objavljivanja javnog poziva za isti posao, a u njega je pozvana firma Energoprojekt.

U objašnjenju je navedeno da samo Energoprojekt može izraditi potrebnu dokumentaciju jer je aktivno uključen u sve dosadašnje aktivnosti, dok bi drugom projektantu bilo potrebno dodatnih 6 meseci do godinu dana da bi kako-tako ušao u posao, a to bi za Srbiju značilo mnogo skuplji i dugotrajniji ugovor, pa i odlaganje početka izgradnje same RHE Bistrica.

Vrednost izrade projekta je i prilikom prvog poziva, a i sada, procenjena na 430 miliona dinara odnosno oko 3,7 miliona evra, a javni poziv otvoren je do 1. aprila.

Kako je navedeno u projektnom zadatku, reverzibilna hidroelektrana Bistrica je planirana kao derivaciono postrojenje sa mašinskom zgradom lociranom u blizini desne obale reke Lim, na potezu između brane Potpeć sa nizvodne i hidroelektrane Bistrica sa uzvodne strane.

Time je postojeća akumulacija Potpeć predviđena kao donja, dok se gornja novoprojektovana akumulacija formira izgradnjom nasute brane na pregradnom profilu Klak nizvodno od postojeće brane Radoinja.

Analiza izgradnje RHE Bistrica je započela 70-ih godina prošlog veka izradom Investicionog programa 1973. godine.

Tokom 2022. i 2023. godine su, dodaje se u javnom pozivu, realizovana obimna dodatna geološka, hidrogeološka, geotehnička i hirološka istraživanja u cilju izrade ažurne tehničke dokumentacije.

Projekat izgradnje RHE Bistrica projekat od nacionalnog značaja za Srbiju, nezamenjiv za energetsku stabilnost, balansiranje energije proizvedene iz obnovljivih izvora i razvoj tržišta električne energije.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...