U Srbiji održani predsednički, parlamentarni i lokalni izbori

IPSOS/CeSid objavio prve preliminarne rezultate izbora, RIK se oglašava u ponedeljak posle 20 časova

SrbijaVesti

3.4.2022 21:42 Autor: Marko Andrejić 13

IPSOS/CeSid objavio prve preliminarne rezultate izbora, RIK se oglašava u ponedeljak posle 20 časova IPSOS/CeSid objavio prve preliminarne rezultate izbora, RIK se oglašava u ponedeljak posle 20 časova
Prema prvim preliminarnim rezultatima koje je objavio IPSOS/CeSid, na osnovu 62,5 odsto obrađenog uzorka, na parlamentarnim izborima u Srbiji najviše glasova osvojila je lista... IPSOS/CeSid objavio prve preliminarne rezultate izbora, RIK se oglašava u ponedeljak posle 20 časova

Prema prvim preliminarnim rezultatima koje je objavio IPSOS/CeSid, na osnovu 62,5 odsto obrađenog uzorka, na parlamentarnim izborima u Srbiji najviše glasova osvojila je lista „Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve“ za koju je glasalo 43,6 odsto birača. Na drugom mestu su Ujedinjeni za pobedu Srbije sa 12,8 odsto, a na trećem Socijalistička partija Srbije (SPS) sa 11,6 odsto.

Kada je reč o predsedničkim izborima, na osnovu 55,6 odsto obrađenog uzorka IPSOS/CeSid navodi da je najviše glasova osvojio lider Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Vučić – 59,8 odsto. Drugi je Zdravko Ponoš sa 17 procenata. To praktično znači da je dosadašnji predsednik Srbije osvojio i drugi uzastopni mandat, i to već u prvom krugu izbora.

Slične podatke izneo je i Aleksandar Vučić na konferenciji Srpske napredne stranke nešto posle 23 časa. On je naveo da je, prema podacima SNS-a, izlaznost bila „među najvećim u poslednje vreme“ – glasalo je oko 3,84 miliona ljudi. Vučić je istakao da će Srbija sada morati da se opredeli kako u budućnost i napomenuo da će morati da nastavi svoj evropski put, ali da ne ruši veze sa tradicionalnim prijateljima.

Prema preliminarnim rezultatima izbora za Skupštinu Grada Beograda koje je objavio Ipsos/CeSID, najviše glasova osvojila je lista „Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve“ – 38,8 odsto. Lista „Vladeta Janković – Ujedinjeni za pobedu Beograda“ osvojila je 20,4 odsto glasova, a lista koalicija „Moramo – Za dobar grad“ 10,5 odsto.

Republička izborna komisija (RIK) je saopštila da će prvi rezultati današnjih predsedničkih, parlamentarnih i lokalnih izbora u Srbiji biti saopšteni najverovatnije sutra, jer je od ovog izbornog ciklusa promenjen način rada RIK-a.

„Većina biračkih mesta je zatvorena, ali je biračima koji su se zatekli na biračkom mestu omogućeno da glasaju i nakon 20 časova. Počev od ovog izbornog ciklusa, RIK je omogućio na ekranima praćenje izbora, što će biti dostupno građanima“, rekao je predsednik RIK-a Vladimir Dimitrijević i napomenuo da večeras više neće biti konferencija Republičke izborne komisije.

On je najavio da će RIK održati svoju sednicu sutra posle 20 časova, nakon čega će i objaviti preliminarne rezultate. Sutra će se znati i konačna izlaznost na današnjim izborima u Srbiji.

Građani Srbije mogli su da daju svoj glas jednom od osam kandidata za predsednika države, dok je za parlamentarne izbore bilo prijavljeno ukupno 17 izbornih listi.

Konačni rezultati izbora trebalo bi da budu poznati do četvrtka, 7. aprila u 20 časova, kada Republička izborna komisija treba da proglasi zvanične podatke.

Tagovi
IZBORI VESTI
  • MARE

    3.4.2022 #1 Author

    Otkud to , nazalost znamo rezultate ali ova misticnost je inovacija

    Odgovori

  • FRUIT04

    3.4.2022 #2 Author

    To smo znali, mada Beograd mislim da nije Vucicev, sad ce da padne prodaja frizidera.

    Odgovori

  • MAJA

    3.4.2022 #3 Author

    Bas su nastale iz neobjasnjivih razloga guzve

    Odgovori

  • MAJA

    3.4.2022 #4 Author

    Guzve na birackim mestima

    Odgovori

  • LEPOSAVA

    3.4.2022 #5 Author

    Sve se vec zna …

    Odgovori

  • ZVEZDICA01

    3.4.2022 #6 Author

    Sramota!

    Odgovori

  • NINO

    4.4.2022 #7 Author

    Ovo je totalni poraz za Srbiju cim dozvoljava ovako nesto.

    Odgovori

  • SUNCOKRET

    4.4.2022 #8 Author

    Svakako je ovo realno stanje. U Mađarskoj se sva opozicija udružila pa je opet pobedila vladajuća stranka.

    Odgovori

  • SUNCOKRET

    4.4.2022 #9 Author

    Problem je što opozicija neće da se ujedini ali i da se ujedinila Vučić bi svakako pobedio.

    Odgovori

  • Ika

    4.4.2022 #10 Author

    Sramota, RIK ne ispunjava svoju duznost

    Odgovori

  • MIŠKOVIĆ

    4.4.2022 #11 Author

    presedan je da RIK radi po nalogu Vučića. ne može RIK da ne izveštava 24 h

    Odgovori

  • JOVANA

    4.4.2022 #12 Author

    Sad ce da nastavi da izlazi iz frizidera😫

    Odgovori

  • Lelica

    4.4.2022 #13 Author

    Ma sve je namesteno.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...