Teheran uglavnom izvozi u Kinu, zaobilazeći sankcije

Isporuke nafte iz Irana na šestogodišnjem maksimumu

SvetVesti

18.4.2024 11:06 Autor: Vladimir Jokanović 4

Isporuke nafte iz Irana na šestogodišnjem maksimumu Isporuke nafte iz Irana na šestogodišnjem maksimumu
Iran izvozi ove godine više nafte nego što je izvozio u poslednjih šest godina, što daje ekonomiji dodatni podsticaj od 35 milijardi dolara godišnje,... Isporuke nafte iz Irana na šestogodišnjem maksimumu

Iran izvozi ove godine više nafte nego što je izvozio u poslednjih šest godina, što daje ekonomiji dodatni podsticaj od 35 milijardi dolara godišnje, dok zapadne zemlje razmatraju pooštravanje sankcija zbog nedavnog raketnog napada Teherana na Izrael.

Iran je prodavao prosečno 1,56 miliona barela nafte dnevno tokom prvih tri meseca ove godine, najviše Kini. To je najviši nivo prodaje iranske nafte od trećeg kvartala 2018. godine, prema podacima kompanije Vortexa, prenosi Financial Times.

Analitičari ocenjuju da je Teheran savladao veštinu zaobilaženja sankcija, kao i da uspeh Irana u izvozu nafte ističe teškoće s kojima se suočavaju SAD i EU dok pokušavaju da pritisnu Teheran nakon njegovog napada na Izrael.

SAD i EU pripremaju nove sankcije protiv Islamske republike, delom da odvrate Izrael od eskalacije sukoba s Teheranom, odnosno od novog napada. Ministarka finansija SAD Dženet Jelen (Janet Yellen) navela je ranije ove nedelje da Iran „jasno“ nastavlja s izvozom nafte i da je potrebno „više napora“ da se trgovina obuzda.

Analitičari ističu da Vašington nije sklon strogoj primeni sankcija „maksimalnog pritiska“ koje je 2018. godine uveo tadašnji američki predsednik Donald Tramp (Donald Trump), navodeći neprijatnost administracije predsednika Džoa Bajdena (Joe Biden) da u izbornoj godini uvede inflatorni zastoj na globalnu ponudu nafte.

U Teheranu, državna novinska agencija Tasnim objavila je u sredu da je iranska naftna industrija pronašla načine da zaobiđe sankcije, dodajući da je Iran uglavnom zaštićen od zapadnog pritiska, jer je njegov glavni kupac Kina.

  • LENA

    18.4.2024 #1 Author

    Iranski izvoz nafte dostigao je najviši nivo u poslednjih šest godina, a Kina je glavni kupac. To se dešava dok zapadne zemlje razmatraju nove sankcije zbog nedavnog napada Irana na Izrael.

    Odgovori

  • FILIP07

    20.4.2024 #2 Author

    Ma strasno sta se sve desava u svetu

    Odgovori

  • SHALIMAR

    21.4.2024 #3 Author

    Borba na trzistu..

    Odgovori

  • LEA

    21.4.2024 #4 Author

    Borba da

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...