"Zlatna moć" do sada korišćena pet puta

Italijanski premijer uložio veto protiv kineske kompanije

BiznisEUPreduzetnikVestiZanimljivosti

24.11.2021 08:38 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Italijanski premijer uložio veto protiv kineske kompanije Italijanski premijer uložio veto protiv kineske kompanije
Italijanski premijer Mario Dragi (Mario Draghi) je treći put po redu iskoristio pravo veta, i stavio ga na preuzimanje jedne američke firme u Italiji... Italijanski premijer uložio veto protiv kineske kompanije

Italijanski premijer Mario Dragi (Mario Draghi) je treći put po redu iskoristio pravo veta, i stavio ga na preuzimanje jedne američke firme u Italiji od strane mešovitog društva koje bi formirali kineski partner i hongkoški ogranak te američke kompanije, zvanično je objavilo na berzi u Hongkongu odbijeno kinesko preduzeće.

Kako se precizira, firma Zhejiang Jingsheng Mechanical je saopštila da je Rim blokirao njen pokušaj osnivanja zajedničkog preduzeća sa hongkonškim ogrankom američke kompanije Applied Materials radi kupovine biznisa s opremom za sito štampu te američke grupe u Italiji.

Rim je uveo u svoje zakonodavstvo pravo na korišćenje veta, ili takozvanu „zlatnu moć“ da spreči nepoželjna strana preuzimanja u industrijama koje smatra strateški važnim za zemlju, kao što su bankarstvo, energetika, telekomunikacije, proizvodnja poluprovodnika i zdravstvo, prenosi Reuters.

Za sada nije poznato zašto je vlada stavila veto na kupovinu preduzeća koje se bavi opremom za sito štampu u Italiji.

Rim je do sada pet puta blokirao strana preuzimanja u Italiji od uvođenja klauzule o „zlatnoj moći“ 2012. godine, a samo u ovoj godini – tri puta, prenosi Reuters.

Četiri od tih pet slučajeva odnosi se na kineske ponude za akvizicijama, pri čemu je Dragijeva vlada za devet meseci to učinila tri puta, dok je vlada njegovog prethodnika Ðuzepea Kontea (Giuseppe Conte) stavila veto na preuzimanja u dva slučaja 2020. godine.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...