Posle najave o emitovanju evroobveznica u vrednosti od 500 miliona evra

Izlaskom na berzu Telekom Srbija prihvata principe transparentnosti

BerzaBiznisEUInvesticijeSrbijaU fokusuVesti

13.4.2022 14:05 Autor: Stanislav Stanišić 7

Izlaskom na berzu Telekom Srbija prihvata principe transparentnosti Izlaskom na berzu Telekom Srbija prihvata principe transparentnosti
Posle najave da će Telekom Srbija nakon dobijanja međunarodnog kreditnog rejtinga emitovati evroobveznice u vrednosti od 500 miliona evra i na taj način postati... Izlaskom na berzu Telekom Srbija prihvata principe transparentnosti

Posle najave da će Telekom Srbija nakon dobijanja međunarodnog kreditnog rejtinga emitovati evroobveznice u vrednosti od 500 miliona evra i na taj način postati prva srpska kompanija koja izlazi na međunarodnu berzu, šef brokerskog odeljenja novosadskog investicionog društva Momentum Securities Nenad Gujaničić za Biznis.rs objašnjava značaj ovakve odluke posle višegodišnje nespremnosti Telekoma da se kotira na berzi.

„Izlazak na međunarodno tržište kapitala je svakako značajan korak za bilo koju domaću kompaniju s obzirom na to da emitent na ovaj način prihvata principe transparentnosti koji bi trebalo da imaju pozitivan povratni efekat i na samo poslovanje kompanije. Kada je Telekom u pitanju, tu ipak treba ostaviti izvesne ograde pošto je država većinski vlasnik (potencijalno i garant ispunjenja obaveza, pa se investitori neće previše truditi da disciplinuju kompaniju) i da ima višegodišnju istoriju nespremnosti da firmu kotira na berzi“, kaže Gujaničić.

Na pitanje da li će se nešto promeniti u poslovanju kompanije, Gujaničić navodi da nekih velikih promena svakako neće biti usled činjenice da se neće menjati upravljačka struktura, ali će kompanija putem emisije akcija svakako morati da ispoštuje određene procedure koje će nametnuti agent emisije (investiciona banka) i koji se tiče u prvom redu finansijske discipline.

On dodaje da je veoma značajno dobijanje međunarodnog kreditnog rejtinga u cilju prikupljanja kapitala.

„Kreditni rejting je za kompaniju veoma značajan kada se utvrđuje cena, odnosno prinos obveznica. Što je bolji kreditni rejting, kompanija će jeftinije prikupiti kapital. Ovo je posebno značajno za Telekom koji je korporacija samo nominalno jer nikada nije izašao na berzu i proverio vrednovanje“, objašnjava Gujaničić

U trenutku kada je Narodna banka Srbije saopštila da je došlo do smanjenja deviznih rezervi u poslednjih mesec dana zbog intervencija na tržištu kapitala, naš sagovornik navodi da prikupljanje kapitala putem emisije evroobveznica znači priliv valute po tom osnovu u našu zemlju i ima pozitivan uticaj na stanje deviznih rezervi.

Povodom najave da će Telekom Srbija izaći na luksemburšku i frankfurtsku berzu, ali ne i na londonsku, Gujaničić pretpostavlja da je to signal koji je dobijen od strane agenta emisije koji je procenio da je tamo lakše sprovesti emisiju.

Gujaničić zaključuje da izlazak na berzu neće imati uticaj na vlasničku strukturu Telekoma.

  • MADMAX

    13.4.2022 #1 Author

    Odavno je to trebalo uraditi.

    Odgovori

  • GOCA BG

    13.4.2022 #3 Author

    Odlicno…

    Odgovori

  • SANJA

    13.4.2022 #4 Author

    Malo kasne.

    Odgovori

  • MIŠKOVIĆ

    14.4.2022 #5 Author

    biće odlično ako cene akcija budu rasle

    Odgovori

  • Anonimni

    30.8.2022 #6 Author

    Dali mogu i kako da prodam akcije od Telekoma i koja im je cena zna li se

    Odgovori

  • Aleksandar.kovjanic

    15.12.2022 #7 Author

    Čekanju nema kraja kažu biće dato na berzu i tako godinama i dividendu samo odlažu već par godina a sada rekli 22 decembar 2022 god

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...