IZNENADNA PONUDA KINE EVROPI Peking spreman za investicioni sporazum

EUInvesticijeNovacSvetVesti

22.12.2020 15:43 Autor: Vladimir Jokanović 1

IZNENADNA PONUDA KINE EVROPI Peking spreman za investicioni sporazum IZNENADNA PONUDA KINE EVROPI Peking spreman za investicioni sporazum
Kina i Evropska unija mogle bi uskoro, posle sedam godina priprema, da završe usaglašavanje investicionog sporazuma, najavio je šef kineske diplomatije Vang Ji, koji... IZNENADNA PONUDA KINE EVROPI Peking spreman za investicioni sporazum

Kina i Evropska unija mogle bi uskoro, posle sedam godina priprema, da završe usaglašavanje investicionog sporazuma, najavio je šef kineske diplomatije Vang Ji, koji se u Pekingu sastao sa ambasadorima 27 država EU. Sporna tačka pregovora je zahtev EU Kini da prekine prisilni rad u provinciji Sinđijang.

„Nadamo se da Kina i Evropa postižu konsenzus o sveobuhvatnom investicionom sporazumu. Još jednom je dokazano da je saradnja Kine i EU daleko veća od konkurencije, a (područja) konsenzusa daleko veća od razlika“, rekao je Vang ambasadorima, prenosi South China Morning Post, pozivajući se na Ministarstvo spoljnih poslova Kine. Vang je ocenio da je odnos Kine i Eu „pun vitalnosti“.

Kineski pregovarači su, nakon devet meseci nepopustljivosti, iznenadili kolege iz EU ključnim koncesijama za pristup tržištu, koje bi mogle da omoguće dvema stranama da postignu sporazum o istorijskom investicionom dogovoru do kraja godine. Neimenovani visoki diplomata EU rekao je da sporazum prevazilazi sve što je Peking ranije nudio bilo kojem stranom partneru, kada je reč o nivou pristupa tržištu i zakonskih i drugih garancija, prenosi CNBC.

Vang je prvi kineski zvaničnik koji je najavio izglede za dogovor, nakon što je postignut načelni sporazum Brisela i Pekinga. Američki mediji veruju da je Peking spreman na ustupke Evropi, jer mu je važno da obezbedi dogovor pre stupanja na dužnost novoizabranog predsednika SAD, Džo Bajdena (Joe Biden).

Ambasador delegacije EU u Kini, Nikola Šapi, podsetio je da je cilj finaliziranje dogovora do kraja 2020. godine. On je takođe ocenio da postoji napredak u tekućim razgovorima i da su obe strane u kontinuiranom kontaktu radi rešavanja otvorenih pitanja.

Inicijativa Pekinga da zatvori sporazum o ulaganju usledila je nedugo nakon predloga koji je Evropska komisija uputila Džo Bajdenu za „novu transatlantsku agendu za globalne promene“. Suština predloga je da EU i SAD nastupe u globalnom savezu zasnovanom na zajedničkim vrednostima i istoriji.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...