BENJAMIN NETANIJAHU NAJAVIO VELIKO OTVARANJE EKONOMIJE

Izrael ukida većinu ograničenja u aprilu, gradiće dve fabrike za proizvodnju vakcina

SvetVesti

25.2.2021 18:36 Autor: Vladimir Jokanović 2

Izrael ukida većinu ograničenja u aprilu, gradiće dve fabrike za proizvodnju vakcina Izrael ukida većinu ograničenja u aprilu, gradiće dve fabrike za proizvodnju vakcina
Vlada Izraela potvrdila je plan o potpunom otvaranju ekonomije od 5. aprila, nakon što budu vakcinisani svi građani koji ispunjavaju uslove. Premijer Izraela Benjamin... Izrael ukida većinu ograničenja u aprilu, gradiće dve fabrike za proizvodnju vakcina

Vlada Izraela potvrdila je plan o potpunom otvaranju ekonomije od 5. aprila, nakon što budu vakcinisani svi građani koji ispunjavaju uslove. Premijer Izraela Benjamin Netanijahu najavio je u četvrtak na konferenciji za medije u Tel Avivu otvaranje fabrika za proizvodnju vakcina kompanija Pfizer/BioNTech i Moderna.

U Izraelu je ne manje od 50 odsto od oko devet miliona stanovnika primilo jednu dozu vakcine pomenutih proizvođača, prenosi US News, pozivajući se na Reuters, dodajući da je Izrael uvozio vakcine. Tel Aviv je u nedelju odobrio otvaranje mnogih preduzeća, uključujući radnje, tržne centre, a u neke objekte ulaz je dozvoljen samo osobama koje su primile obe doze vakcine ili su preležale Covid-19.

Premda je Izrael po broju vakcinisanih na milion stanovnika globalni lider, Tel Aviv se našao na meti kritika dela inostrane javnosti, jer nije proširio masovnu vakcinaciju na teritoriju na kojoj žive Palestinci, nego se ograničio na istočni Jerusalim i Zapadnu obalu. Vlada Izraela saopštila je u utorak da je male količine vakcina otpremila na teritorije pod palestinskom upravom.

Foto: Youtube screenshot

Izraelska vlada najavila je krajem januara da neće biti ublažavanja ograničenja do 5. marta, ali je izrazila nadu da će se epidemiološka situacija značajno poboljšati do aprila, kada će doći do otvaranja. Srednjoškolci bi mogli da se vrate u škole u martu, a takođe bi tada trebalo da budu ponovo otvorena gradilišta, dok bi restoranima trebalo da bude dozvoljeno da služe hranu.

Epidemiološka situacija diktiraće tempo otvaranja, saopštio je Tel Aviv u januaru, navodeći da će doći do postepenog i “veoma sporog“ popuštanja ograničenja kućnih poseta i otvaranja prodavnica i usluga, a biće dozvoljeno i okupljanje ograničenog broja ljudi na otvorenom, preneo je svojevremeno Journal.

Foto: Youtube screenshot

Vladini izvori naglasili su tada da građani moraju da shvate da to neće biti potpuni povratak u normalu. Kada je reč o koncertima ili velikim priredbama na otvorenom tokom leta, neimenovani vladin izvor rekao je da „nema šanse“, rekavši da je bio iznenađen kada je video veliki broj najavljenih koncerata. U izgledu je da će biti dozvoljena okupljana do 50 osoba na otvorenom.

Optimizam je međutim podgrejao premijer Netanijahu koji je sugerisao otvaranje cele ekonomije, po čemu bi Izrael bio prva zemlja izvan Azije koja se potpuno otvorila. Citirajući njegovu najavu o otvaranju ekonomije i izgradnji dve fabrike vakcina, mediji podsećaju da će 23. marta u Izraelu biti održani parlamentarni izbori.

Izvor: Focus Economics

BDP Izraela opao je za 2,4 odsto u 2020. godini, prema podacima tamošnjeg Zavoda za statistiku. U 2018. i 2019. godini ekonomija Izraela zabeležila je rast od 3,4 odnosno 3,5 procenata. Ipak, pad BDP u prošloj godini bio je manji od 3,7 odsto, koliko je prognozirala Banka Izraela, prenosi Globe, ističući da je ekonomija Evropske unije u istom periodu oslabila dvostruko više.

Ekonomija Izraela porasla je u četvrtom kvartalu za 6,3 odsto, podstaknuta porastom privatne potrošnje od 18,2 procenta, ulaganjem u osnovna sredstva za 66,1 odsto i rastom javne potrošnje za 26 odsto. Uprkos dobrom poslednjem tromesečju, BDP je u četvrtom kvartalu 2020. pao za 0,4 procenta u odnosu na isti kvartal 2019. godine.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...