IZVORI FINANSIRANJA ZA STARTAPOVE Saveti za početnike u poslovanju

PoslovanjePreduzetnikSrbijaVesti

22.12.2020 12:06 Autor: Julijana Vincan 0

IZVORI FINANSIRANJA ZA STARTAPOVE Saveti za početnike u poslovanju IZVORI FINANSIRANJA ZA STARTAPOVE Saveti za početnike u poslovanju
U prvim godinama poslovanja startapa, značajnu ulogu imaju različiti izvori finansiranja, koji mogu obezbediti stabilnost poslovanja u momentima dok ono još nije ili tek... IZVORI FINANSIRANJA ZA STARTAPOVE Saveti za početnike u poslovanju

U prvim godinama poslovanja startapa, značajnu ulogu imaju različiti izvori finansiranja, koji mogu obezbediti stabilnost poslovanja u momentima dok ono još nije ili tek postaje profitabilno.

„Pored Programa promocije preduzetništva i samozapošljavanja, početnicima u poslovanju u Srbiji su dostupni i Start up program Fonda za razvoj, subvencije za samozapošljavanje Nacionalne službe za zapošljavanje i programi Fonda za inovacionu delatnost koji podržavaju faze ranog razvoja“, objašnjavaju u Privrednoj komori Srbije za Biznis.rs.

Samsung Galaxy telefon
Foto: Unsplash

Mreža podrške za MMSPP

Takođe, ističe se da je Privredna komora Srbije izgradila mrežu podrške sektoru mikro, malih, srednjih preduzeća i preduzetnika (MMSPP), usmerenu na pružanje savetodavnih usluga privrednicima širom Srbije, uključujući i pomoć u pripremi za dostupne podsticaje i prilike koje su na raspolaganju kroz brojne nacionalne i internacionalne programe.

Podrška pristupu finansijama mikro i malih biznisa, kako je naglašeno, dostupna je u svih 17 regionalnih privrednih komora.

O prvim koracima za sve početnike u poslovanju pročitajte ovde, a o tome kako se vrši registracija privrednog subjekta u Agenciji za privredne registre, čitajte ovde.

„Centar za programe podrške privredi i mikro, malim i srednjim privrednim društvima Privredne komore Srbije aktivno je započeo rad na temi raznovrsnosti ponude finansijskih instrumenata i izvora finansiranja MMSPP. Ova tema je posebno važna u slučaju naše zemlje, gde centralno finansiranje privrede dolazi iz banaka“, kažu u PKS.

Foto: Unsplash

Modeli finansiranja privrede van bankarskog sektora

Kako se dodaje, PKS je u tom pravcu organizovala nekoliko događaja na kojima su predstavnici institucija iz regiona predstavile različite modele rešavanja problema finansiranja privrede, van bankarskog sistema.

„Pored rada na stvaranju povoljnog okruženja za obezbeđivanje različitih vidova finansiranja, PKS je aktivno radila i na povezivanju velikih kompanija sa tehnološko-inovativnim preduzećima kreiranjem platforme pronadjipartnerapks.rs, putem koje će i u budućnosti MMSPP imati priliku da dođu do novih poslovnih saradnji i izvora finansiranja“, navode u PKS.

Preduzetnici
Foto: Unsplash

Uslovi za startapove sve pristupačniji

Kako kažu, da uslovi za početnike u poslovanju postaju povoljniji, govori činjenica da je samo na Programu promocije preduzetništva i samozapošljavanja, koji je započet u 2019. godini, ukupno 417 početnika u poslovanju dobilo kompletnu obuku za izradu poslovno investicionog plana, i priliku da kod partnerskih banaka programa uspešno dođe do finansijskih sredstava.

„Radom na ovakvim i sličnim inicijativama i temama, Centar za programe podrške privredi i mikro, malim i srednjim preduzećima, teži da kreira sveobuhvatnu podršku MMSP sektoru, i stvori povoljnije poslovno okruženje za početnike u poslovanju“, konstatuju u PKS.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...