U izradi nova Strategija razvoja malih i srednjih preduzeća

Jačanjem preduzetništva do bolje pozicije srpskih firmi na tržištu EU

BiznisPreduzetnikSrbijaVesti

7.7.2022 16:02 Autor: Stanislav Stanišić 3

Jačanjem preduzetništva do bolje pozicije srpskih firmi na tržištu EU Jačanjem preduzetništva do bolje pozicije srpskih firmi na tržištu EU
Ministarstvo privrede započelo je proces izrade nove Strategije razvoja malih i srednjih preduzeća i preduzetnika (MSPP) za period od 2023. do 2027. godine i... Jačanjem preduzetništva do bolje pozicije srpskih firmi na tržištu EU

Ministarstvo privrede započelo je proces izrade nove Strategije razvoja malih i srednjih preduzeća i preduzetnika (MSPP) za period od 2023. do 2027. godine i uz podršku Nemačko-srpske inicijative i Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ), a u saradnji sa Privrednom komorom Srbije radi na novoj politici daljeg razvoja ovog sektora.

U razgovoru za Biznis.rs državni sekretar u Ministarstvu privrede Milan Ljušić kaže da je iniciran javno-privatni dijalog širom Srbije kako bi upravo privredni subjekti na koje se strategija odnosi, od početka aktivno učestvovali u određivanju prioriteta i mera, doprinoseći kreiranju ovog važnog dokumenta.

„Strateška vizija, odnosno postavljeni cilj u razvoju i ostvarenju punog potencijala MSPP jeste pre svega razvoj preduzetništva i konkurentnosti zasnovan na privatnoj preduzetničkoj inicijativi, znanju i inovativnosti, u cilju osnaživanja domaćih mikro, malih, srednjih privrednih društava i preduzetnika u dovoljnoj meri da spremno odgovore pritiscima konkurencije na zajedničkom tržištu EU i doprinesu poboljšanju životnog standarda u Republici Srbiji. U odnosu na prethodnu, nova Strategija MSPP staviće akcenat na digitalizaciju i zeleno poslovanje ovog sektora“, ističe Ljušić koji je i predsednik Radne grupe za izradu nove Strategije razvoja MSPP.

Državni sekretar u Ministarstvu privrede Milan Ljušić (Foto: Ministarstvo privrede)

Što se vremenskog okvira tiče, nakon završenog dijaloga sa predstavnicima MSPP, ministarstvo će sa ekspertskim timom angažovanim na pripremi nacrta Strategije, nastaviti rad.

„Očekujemo da nova Strategija bude usvojena do kraja godine kako bi se od početka 2023. aktivno krenulo sa njenim sprovođenjem“, ocenjuje Ljušić.

U ovoj fazi izrade Strategije za razvoj MSPP postoje glavne oblasti koje će ona obuhvatiti.

„To prevashodno podrazumeva unapređenje poslovnog okruženja i pristupa izvorima finansiranja i novim tržištima, kontinuirani razvoj ljudskih resursa, jačanje održivosti i konkurentnosti MSPP, razvoj i promociju preduzetničkog duha, podsticanje preduzetništva žena, mladih i socijalnog preduzetništa i naravno, digitalizaciju i ‘ozelenjavanje’ ovog sektora“, objašnjava Ljušić.

Na pitanje da li je u Strategiju uključena planirana reindustrijalizacija, Ljušić odgovara da su pojedine oblasti već u manjoj ili većoj meri obuhvaćene drugim strateškim dokumentima, kao što je slučaj sa Strategijom industrijske politike 2021-2030 i da sami tim novom Strategijom MSPP neće biti obuhvaćene one oblasti koje se već nalaze u drugim stateškim dokumentima.

  • SUNCOKRET

    7.7.2022 #1 Author

    Mala i srednja preduzeća su stub društva.

    Odgovori

  • MAJA

    7.7.2022 #2 Author

    Konkurentnpst i fer igra na trzistu su najbitnije

    Odgovori

  • GOCA BG

    7.7.2022 #3 Author

    Mala i srednja preduzeca su kljucna za poslovanje u svakoj zemlji…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...