Prevencija od eskalacije američko-kineskog „tehnološkog rata"

Japan i EU jačaju saradnju radi stabilnog snabdevanja poluprovodnicima

SvetVesti

5.7.2023 10:11 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Japan i EU jačaju saradnju radi stabilnog snabdevanja poluprovodnicima Japan i EU jačaju saradnju radi stabilnog snabdevanja poluprovodnicima
Japan i Evropska unija su dodatno ojačali saradnju u vezi sa stabilnim snabdevanjem poluprovodnicima. Cilj osnaživanja ove saradnje je zaštita od eskalacije američko-kineskog „tehnološkog... Japan i EU jačaju saradnju radi stabilnog snabdevanja poluprovodnicima

Japan i Evropska unija su dodatno ojačali saradnju u vezi sa stabilnim snabdevanjem poluprovodnicima. Cilj osnaživanja ove saradnje je zaštita od eskalacije američko-kineskog „tehnološkog rata“.

Japanski ministar ekonomije, trgovine i industrije Jasutoši Nišimura i evropski komesar za unutrašnje tržište Tijeri Breton (Thierry Breton), potpisali su memorandum o razumjevanju, fokusiran na razvoj mehanizma za razmenu informacija kako bi se sprečio potencijalni nedostatak čipova, prenosi Mina pozivajući se na KjodoNews.

Prema ovom dokumentu, Brisel i Tokio će istovremeno razmenjivati informacije o vladinim subvencijama za firme da se bi se sprečila prevelika ponuda čipova, prenose Nezavisne novine.

Pored toga, Japan i EU žele da podstaknu saradnju u razvoju ljudskih resursa, kao i u istraživanju i industrijskom razvoju.

Japan pokušava da produbi partnerstvo sa saveznicima kako bi razvio otporne lance snabdevanja za kritične proizvode i materijale, uključujući čipove, baterije i minerale, zbog povećanih geopolitičkih rizika, navodi japanska agencija.

Vlada Holandije je objavila nova ograničenja na izvoz određenih vrsta poluprovodnika, podstičući i Sjedinjene Američke Države (SAD) da obuzdaju izvoz visokotehnoloških komponenti u Kinu.

Kina je povodom toga pozvala Holandiju da ne ometa bilateralnu saradnju u industriji poluprovodnika i da ne zloupotrebljava kontrolu izvoza.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...