Dug države gotovo dvostruko veći od njene ekonomije

Japan uvodi paket podsticajnih mera vredan 490 milijardi dolara

SvetVesti

19.11.2021 10:03 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Japan uvodi paket podsticajnih mera vredan 490 milijardi dolara Japan uvodi paket podsticajnih mera vredan 490 milijardi dolara
Vlada Japana se sprema da objavi rekordni paket potrošnje vredan 490 milijardi dolara kako bi ublažila udar korona virusa na ekonomiju, prateći tako globalni... Japan uvodi paket podsticajnih mera vredan 490 milijardi dolara

Vlada Japana se sprema da objavi rekordni paket potrošnje vredan 490 milijardi dolara kako bi ublažila udar korona virusa na ekonomiju, prateći tako globalni trend ukidanja podsticajnih mera i ulažući napore u oporavak poprilično oslabljenih finansija.

Potrošnja se povećala zbog niza isplata koje uključuju i one kritikovane jer nisu ni na koji način povezane sa pandemijom, kao što je paket pomoći porodicama sa članovima starosti do 18 godina, te može doći do izdavanja dodatnih državnih obveznica, navode analitičari.

Masivna potrošnja mogla bi da naglasi rešenost premijera Japana Fumija Kišide (Fumio Kishida) da se fokusira na reflatornu politiku i preraspodelu finansija domaćinstvima, piše Reuters.

Prema rečima analitičara iz kompanije Teneo Džejms Brejdi (James Brady), reflatorna politika i “sve ili ništa” fiskalna politika bivšeg japanskog premijera Šinza Abea (Shinzo Abe) sada se gotovo religiozno primenjuje.

Na sastanku vlade i vladajuće partije prošlog petka, Kišida je najavio plan da potroši oko 56 biliona jena (490 milijardi dolara) za paket podsticaja, te da će do kraja godine sastaviti budžet za finansiranje ovih mera.

Potrošnja je znatno veća od 30 ili 40 biliona jena, koliko procenjuju na tržištima, uglavnom zbog velikih isplata domaćinstvima i firmama pogođenim pandemijom.

Ukupne mere pomoći, koji uključuje sredstva koja ne dovode do trenutne potrošnje, verovatno će dostići 78,9 biliona jena, koliko predviđa i finalna verzija nacrta stimulativnih mera do koga je došao Reuters.

Vlada Japana će odrediti oko 32 biliona jena za finansiranje dela isplata, pokazuje nacrt.

To uključuje i finansiranje odbrane u iznosu od najmanje 6,7 milijardi, a razlog su tenzije u regionu zbog ekonomskog i vojnog rasta Kine, navodi agencija Kyodo News.

Tri velika paketa potrošnje ostavila su Japan u dugoročnim dugovanjem koje je gotovo duplo veće od njegove ekonomije vredne pet biliona dolara.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...