Japanska valuta na najnižem nivou u poslednje 34 godine

Jen najslabiji u odnosu na dolar od 1990. godine

BankeSvetVesti

29.4.2024 08:45 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Jen najslabiji u odnosu na dolar od 1990. godine Jen najslabiji u odnosu na dolar od 1990. godine
Japanski jen potonuo je u ponedeljak na najnižu vrednost u odnosu na dolar u poslednje 34 godine. Japanska valuta pala je ispod 160 jena... Jen najslabiji u odnosu na dolar od 1990. godine

Japanski jen potonuo je u ponedeljak na najnižu vrednost u odnosu na dolar u poslednje 34 godine. Japanska valuta pala je ispod 160 jena po dolaru nakon što je objavljeno da su inflacioni podaci u SAD bili bolji od očekivanih, što je umanjilo očekivanja da će kamatne stope u SAD biti smanjene ove godine.

Dolar je u jutarnjoj trgovini vredeo 160,17 jena, najmanje od 1990. godine, što je podstaklo spekulacije da će japanske vlasti intervenisati kako bi podržale svoju valutu, prenosi Japan Today.

Povećanje indeksa lične potrošnje (PCE) u SAD prošlog petka, nakon što je Banka Japana (BoJ) odbila dalje zatezanje monetarne politike na svom sastanku prošle nedelje, došlo je kao iznenađenje. Zvaničnici su ponavljali da su spremni da intervenišu ako dođe do velikih promena u deviznom kursu, navodeći spekulante kao ključni problem.

Međutim, posmatrači su bili skeptični da bi prva intervencija od kraja 2022. godine mogla da ima značajan uticaj. Prema ocenama analitičara, očekivanja da intervencija ima trajni uticaj mogu da razočaraju s obzirom na to da makrofundamenti ne podržavaju nagli prelazak na restriktivnu monetarnu politiku.

Rast PCE u SAD usledio je nakon trećeg uzastopnog rasta indeksa potrošačkih cena. To, zajedno sa uzdržanošću donosioca odluka Federalnih rezervi SAD koji su upozorili da se kamatne stope ne smanjuu prerano, navelo je investitore da revidiraju svoja očekivanja o tome koliko će smanjenja biti ove godine.

Sada se očekuje samo jedno smanjenje, dok su na početku 2024. godine bila predviđena tri, pa čak i šest. BoJ je prošlog meseca prvi put povisila kamatne stope u poslednjih 17 godina, jer je inflacija konačno dostigla oko dva procenta nakon „izgubljenih decenija“ deflacije i stagnacije.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...