Banka Japana ne odustaje od blage monetarne politike

Vrednost jena na najnižem nivou u poslednjih 20 godina

BankeNovacSvetVesti

7.6.2022 14:37 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Vrednost jena na najnižem nivou u poslednjih 20 godina Vrednost jena na najnižem nivou u poslednjih 20 godina
Japanski jen našao se na najnižem nivou u poslednjih 20 godina jer su trgovci iskoristili prednost koju su im pružile veoma blaga monetarna politika... Vrednost jena na najnižem nivou u poslednjih 20 godina

Japanski jen našao se na najnižem nivou u poslednjih 20 godina jer su trgovci iskoristili prednost koju su im pružile veoma blaga monetarna politika i rast kamatnih stopa u drugim delovima sveta.

Vrednost jena pala je za 0,6 odsto prema američkoj valuti, pa je vrednost jednog dolara iznosila 132,62 jena. Računajući i ovaj pad, japanska valuta je ove godine niža za 15 odsto.

Do pada vrednosti jena dovela je blaga monetarna politika, odnosno odluka japanske centralne banke da referentnu kamatnu stopu zadrži na niskim nivoima i tako “održi na površini” stopu inflacije i ekonomiju koja stagnira, što je u oštrom kontrastu sa ostalim svetskim ekonomijama, uključujući Sjedinjene Američke Države, za koje se očekuje da će ove godine najaviti novi niz povećanja kamatnih stopa kako bi se izborile sa istorijski visokom inflacijom, piše Financial Times.

Banka Japana je početkom nedelje obećala da će nastaviti da sprovodi blagu monetarnu politiku. Potrošačke cene u Japanu su u aprilu porasle 2,1 odsto u odnosu na isti period prošle godine, što je značajno ispod brojki u drugim naprednim ekonomijama.

  • MARKO7

    7.6.2022 #1 Author

    Pa dobro to je već godinama…

    Odgovori

  • GOCA BG

    7.6.2022 #2 Author

    Banke ne odustaju od blage monetarne politike sigurno sa dobrim razlogom…

    Odgovori

  • SNEZANA

    8.6.2022 #3 Author

    Trgovci su svakako iskoristili prednost

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...