Jednodnevni rat okončan primirjem

Jermenske snage se predale po preporuci Moskve

SvetVesti

20.9.2023 16:02 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Jermenske snage se predale po preporuci Moskve Jermenske snage se predale po preporuci Moskve
Jedan dan nakon što je azerbejdžanska vojska pokrenula ofanzivu u regionu Nagorno-Karabah, snage etničkih Jermena dogovorile su se o uslovima predaje po ruskim preporukama.... Jermenske snage se predale po preporuci Moskve

Jedan dan nakon što je azerbejdžanska vojska pokrenula ofanzivu u regionu Nagorno-Karabah, snage etničkih Jermena dogovorile su se o uslovima predaje po ruskim preporukama. Jedan od ključnih zahteva koje su prihvatili je predlog za potpuno razoružanje.

Lideri jermenske enklave naveli su u saopštenju da je uz posredovanje ruskih snaga postignut dogovor o potpunom prekidu neprijateljstava u sredu od 13 sati po lokalnom vremenu. Međutim, glasne eksplozije su se i dalje mogle čuti u glavnom gradu regiona neposredno nakon što je primirje stupilo na snagu, prenosi BBC na srpskom jeziku.

Oko 120.000 etničkih Jermena živi u enklavi Južnog Kavkaza, međunarodno priznatoj kao deo Azarbejdžana. Pre tri godine Azerbejdžan je ponovo zauzeo oblasti u i oko Nagorno-Karabaha i u utorak je pokrenu novu vojnu akciju, nazivajući je „antiterorističkom“, zahtevajući potpunu predaju.

Zvaničnici Nagorno-Karabaha kažu da su u protekla 24 sata ubijeno najmanje 32 osobe, a još oko 200 ranjeno. Predsedništvo Azerbejdžana saopštilo je da će se zvaničnici u četvrtak sastati sa jermenskim predstavnicima Karabaha u azerbejdžanskom gradu Jevlaku.

Premijer Jermenije Nikolaj Pašinjan rekao je da Jerevan nije učestovao u pregovorima o prekidu vatre, ali da su ih Jermeni iz Nagorno-Karabaha obavestili o ishodu. On je imao primedbu na deo sporazuma o primirju u delu koji se odnosi i na povlačenje ostataka jedinica jermenske vojske iz Nagorno-Karabaha.

„To nam nije baš jasno, jer smo više puta rekli da Republika Jermenija od avgusta 2021. godine nema vojsku u Nagorno-Karabahu“, rekao je Pašinjan. Jerevan tvrdi da Jermeni u Nagorno-Karabahu teoretski mogu da žive pod kontrolom Azerbejdžana, ali da se mora uspostaviti dijalog.

Iz sela Nagorno-Karabaha u protekla 24 sata evakuisano je 2.000 civila na lokaciju mirovnih snaga, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane, dodajući i da će ruske mirovne snage „pomno pratiti poštovanje primirja“.

Tagovi
RUSIJA VESTI

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...