Rizik brodskog prevoza EV

I dalje gori nosač automobila kod obala Holandije

EUVesti

28.7.2023 13:51 Autor: Vladimir Jokanović 1

I dalje gori nosač automobila kod obala Holandije I dalje gori nosač automobila kod obala Holandije
Pomorski špediteri koji prevoze električna vozila izloženi su riziku od požara koje je teško kontrolisati, ocenili su zvaničnici industrije, osiguranja i vatrogasnih službi. Taj... I dalje gori nosač automobila kod obala Holandije

Pomorski špediteri koji prevoze električna vozila izloženi su riziku od požara koje je teško kontrolisati, ocenili su zvaničnici industrije, osiguranja i vatrogasnih službi. Taj rizik sada je u centru pažnje zbog zapaljenog teretnog broda za prevoz automobila koji još pluta u blizini obala Holandije.

Holandska obalska straža saopštila je da je uzrok požara nepoznat, ali je televizija RTL objavila je snimak na kojem se čuje da hitna pomoć navodi da je vatra izbila u akumulatoru električnog automobila, prenosi Reuters. Obalska straža upozorila je da bi požar mogao da traje danima.

Dok se logističke kuće suočavaju sa rizikom prevoza litijum-jonskih baterija za automobile, koje sagorevaju dvostruko većeom energijom u odnosu na uobičajene požare, pomorska industrija trpi sve veći rizik od ove tehnologije u razvoju.

Tokom prošle godine prijavljeno je 209 požara na brodovima, što je najveći broj u poslednjih 10 godina i za 17 odsto više nego 2021. godine, prema podacima osiguravajućeg društva Allianz Global Corporate & Specialty. Od toga se 13 požara dogodilo na brodovima koji su prevozili automobile.

Evropska agencija za pomorsku bezbednost navela je u martovskom izveštaju da glavni tipovi tereta identifikovani kao odgovorni za veliki udeo požara uključuju litijum-jonske baterije. Kompanija K Lines koja je vlasnik zapaljenog broda, navela je da se na njenu nalazi oko 4.000 automobila od kojih su 25 električni.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...