Građani biraju neke od ponuđenih motiva

Kako će izgledati hrvatske kovanice evra?

BankeNovacRegionVesti

4.7.2021 07:45 Autor: Marko Miladinović 0

Kako će izgledati hrvatske kovanice evra? Kako će izgledati hrvatske kovanice evra?
Šahovnica, geografska karta Hrvatske, kuna, glagoljica i prikaz Dubrovnika – predstavljaju pet odabranih motiva za takozvanu nacionalnu stranu koja pripada Republici Hrvatskoj na kovanicama... Kako će izgledati hrvatske kovanice evra?

Šahovnica, geografska karta Hrvatske, kuna, glagoljica i prikaz Dubrovnika – predstavljaju pet odabranih motiva za takozvanu nacionalnu stranu koja pripada Republici Hrvatskoj na kovanicama evra koji su upućeni na proces javnog odabira, koji će trajati do 15. jula.

Tako će na internet stranici Euro.hr građani moći da ocene pet predloženih motiva, kao i da dodaju još jedan, šesti, po slobodnom izboru, u okviru javnog savetovanja.

Svaki od motiva se može ocenjivati od 1 do 5, a savetovanje je konsultativnog karaktera i poslužiće Komisiji za novac za odabir konačnih motiva, najavljeno je na konferenciji za novinare nakon 9. sednice Nacionalnog veća za uvođenje evra kao službene valute u Hrvatskoj.

Komisija za novac bi krajem jula trebalo da odabere najmanje tri motiva za nacionalnu stranu evropskih kovanica, te da odluči i kako će ti motivi biti raspoređeni po pojedinim apoenima, prenosi Poslovni.hr.

Ideja je da u avgustu bude pokrenut konkurs za likovno rešenje odabranih motiva, a da se pobednički radovi upute Evropskoj komisiji u oktobru. Viceguvernerka Hrvatske narodne banke Ivana Jakir Bajo pojasnila je da postoji mogućnost iskazivanja nacionalnih motiva na osam apoena kovanica evra, pri čemu su iskustva pokazala da se najviše zemalja odlučilo za prikazivanje tri motiva.

Guverner Boris Vujčić rekao je da pokretanje javnog savetovanja svedoči da su pripreme za uvođenje evra u Hrvatskoj u punom jeku.

Vujčić je podsetio da će špethodno iz opticaja morati da se povuče i prikupi oko 1,1 milijardu komada kovanica kune i lipe, različitih vrednosti.

Prema njegovim procenama, moguće je da će Hrvatska ući u zonu evra već 1. januara 2023. godine, ukoliko svi pomenuti procesi budu tekli po planu.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...