Nagoveštaj obavezne imunizacije u SAD

Kalifornija i Njujork nalažu vakcinaciju zaposlenih u javnim službama

LifestyleSvetU fokusuVestiZdravlje

28.7.2021 16:30 Autor: Vladimir Jokanović 0

Kalifornija i Njujork nalažu vakcinaciju zaposlenih u javnim službama Kalifornija i Njujork nalažu vakcinaciju zaposlenih u javnim službama
Ministarstvo za boračka pitanja SAD, koje vodi jedan od najvećih nacionalnih zdravstvenih sistema, najavilo je da će naložiti obavezu vakcinacije protiv korona virusa za... Kalifornija i Njujork nalažu vakcinaciju zaposlenih u javnim službama

Ministarstvo za boračka pitanja SAD, koje vodi jedan od najvećih nacionalnih zdravstvenih sistema, najavilo je da će naložiti obavezu vakcinacije protiv korona virusa za svoje zaposlene. Kao prva savezna agencija koja je to učinila,
Ministarstvo je nagovestilo mogućnost uvođenja obavezne vakcinacije za zaposlene u javnom sektoru u celoj zemlji.

Suočeni sa eksplozivnim širenjem zaraze delta varijante korona virusa, uz istovremeno slabljenje kampanje dobrovoljne imunizacije, država Kalifornija i grad Njujork dali su radnicima mogućnost da izeberu, vakcinacija ili testiranje svake nedelje, prenosi Washington Post. Mnoge bolnice, uključujući čuvenu kliniku Mayo, saopštile su da će zahtevati vakcinaciju kompletnog kadra.

Ministarstvo za boračka pitanja računa na vakcinaciju 100.000 zaposlenih, Njujork na 45.000 gradskih službenika, a Kalifornija na više od 2,2 miliona državnih službenika i zdravstvenih radnika. Prema oceni kalifornijskog Sekretarijata za zdravstvo, ovo bi mogla da bude prekretnica, budući da su milioni Amerikanaca odbili da se vakcinišu, uprkos apelima stručnjaka za javno zdravlje i finansijskim podsticajima.

Potvrđeni broj slučajeva infekcije korona virusom u SAD u julu povećao se više od četiri puta. Sa oko 13.000 slučajeva dnevno početkom meseca porastao je na 54.000 slučajeva. U saopštenju 60 medicinskih grupa, uključujući Američko lekarsko društvo, zatraženo je da sve zdravstvene ustanove zahtevaju od zaposlenih da se vakcinišu.

Oko 60 odsto svih odraslih u SAD potpuno je vakcinisano, a stopa novih imunizacija usporena je u aprilu. Bela kuća je saopštila da neće nametati nacionalnu obavezu vakcinacije, ali je podržala privatne poslodavce koji od zaposlenih zahtevaju obaveznu vakcinaciju. Prema analizi koju je obavio Medscape Medical News procenjeno je da je 25 odsto bolničkih radnika koji su imali kontakt sa pacijentima bilo nevakcinisano krajem maja.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...