Vidljivost iz automobila mora biti odlična

Kazne zbog vozila prekrivenog snegom tokom vožnje i do 18.000 dinara

AutomobiliLifestyleSrbijaVesti

19.12.2021 08:01 Autor: Miljan Paunović 0

Kazne zbog vozila prekrivenog snegom tokom vožnje i do 18.000 dinara Kazne zbog vozila prekrivenog snegom tokom vožnje i do 18.000 dinara
Vožnja sa debelim zimskim kaputom, šalom ili rukavicama u Španiji je kažnjiva, i ukoliko se ne raskomotite u automobilu rizikujete da platite kaznu koja... Kazne zbog vozila prekrivenog snegom tokom vožnje i do 18.000 dinara

Vožnja sa debelim zimskim kaputom, šalom ili rukavicama u Španiji je kažnjiva, i ukoliko se ne raskomotite u automobilu rizikujete da platite kaznu koja iznosi 200 evra. Holandske i nemačke vlasti takođe već neko vreme upozoravaju na opasnost od vožnje u debeloj zimskoj odeći.

Španska Guardia Civil upozorila je prošle godine vozače da ne voze sa debelim zimskim kaputom. To je tada objavio ABC News. Iako nošenje nije izričito zabranjeno španskim saobraćajnim zakonom, ipak možete biti kažnjeni jer jakna utiče na slobodu kretanja, a samim tim i na bezbednost vozača, baš kao i nošenje pogrešnih cipela, piše netheralandsnewslive.com.

Španski zakon kaže da morate „nositi odeću koja omogućava slobodu kretanja i na taj način osigurava da je vaša bezbednost zagarantovana“. Policajci su nagovestili da će pisati kazne ukoliko se vozači ne pridržavaju ove preporuke.

U Srbiji ova mera ne postoji, a prema našim saznanjima vozači kažu da bi bilo neprijatno ući u hladan auto bez zimske jakne ili kaputa, te da je u redu voziti pod „punom zimskom opremom“. Međutim, vozilo može da se ugreje dok čistite sneg sa njega, jer ukoliko vozite automobil koji nije očišćen, možete platiti kaznu.

Naime, sneg na automobilu može biti veoma opasan, posebno pri naglom kočenju, jer može pasti na prednja stakla ili na neko drugo vozilo.

Ukoliko niste očistili sneg i led sa stakla, možete očekivati kaznu od 5.000 dinara, a ista je visina kazne i ako su registarske tablice ili svetla ostali pod ledom ili snegom. Ukoliko automobilom u takvom stanju izazovete saobraćajnu nezgodu, to vas može koštati od 5.000 do 18.000 dinara.

Bez zimske opreme ne polaziti na put

Meteorolozi kažu da nam stižu ledeni dani i jaka zima, te ukoliko niste pripremili vaše vozilo za zimski period, krajnje je vreme da to učinite.

Guma na automobilu
Foto: Pexels.com

Kako se navodi na sajtu Auto moto saveza Srbije (AMSS), zimska oprema je obavezna, a bez nje putovanje može biti veoma rizično.

Iz AMSS podsećaju da obaveznu zimsku opremu (vrsta M1) čine pneumatici (gume) za zimsku upotrebu (npr. M+S, Snow Winter i dr.) na svim točkovima. Lanci, odnosno drugi uređaji za povećanje trakcije, potrebni su najmanje na dva pogonska točka.

„Dubina gazećeg sloja na pneumaticima za zimsku upotrebu, kada se koriste kao zimska oprema, ne sme biti manja od 4 mm“, navodi se na sajtu AMSS.

Takođe ističu i da u periodu od 1. novembra do 1. aprila vozila moraju da budu opremljena navedenom zimskom opremom (i da je, naravno, koriste) ako se zbog vremenskih uslova na kolovozu nalazi sneg, led ili poledica, a van tog perioda vozila mogu (ali ne moraju) da budu opremljena tom opremom. Izuzetak od ovog pravila učinjen je kada su u pitanju lanci za sneg, odnosno drugi uređaji za povećanje trakcije. U naselju, naime, vozila ne moraju da budu opremljena lancima, odnosno drugim uređajima za povećanje trakcije.

Lanci mogu da se postave na točkove na delu puta koji nije označen znakom „lanci za sneg“ samo kada je kolovoz prekriven snegom. Nepostojanje zimskih guma, ukoliko na putu ima snega, leda ili poledice, smatra se tehničkom neispravnošću.

Kazne za pravna lica su od 100.000 do 800.000 dinara, za preduzetnike od 50.000 do 200.000, a za fizička lica od 6.000 do 20.000 dinara.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...