Očekivana odluka

Kineska centralna banka zadržala stare kamatne stope

SvetVesti

15.4.2024 09:33 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Kineska centralna banka zadržala stare kamatne stope Kineska centralna banka zadržala stare kamatne stope
Kineska centralna banka je rano jutros ostavila referentnu kamatnu stopu nepromenjenom, kao što se očekivalo pošto je izvukla deo gotovine iz bankarskog sistema kroz... Kineska centralna banka zadržala stare kamatne stope

Kineska centralna banka je rano jutros ostavila referentnu kamatnu stopu nepromenjenom, kao što se očekivalo pošto je izvukla deo gotovine iz bankarskog sistema kroz instrument obveznica.

Narodna banka Kine (PBOC) saopštila je da zadržava stopu od 2,5 odsto koju primenjuje na 100 milijardi juana (13,82 milijarde dolara) vrednim srednjoročnim kreditima (MLF) pojedinim finansijskim institucijama.

U anketi Reutersa u kojoj je učestovao 31 poznavalac kineskog tržišta, svi ispitanici su očekivali da PBOC neće menjati kamatnu stopu na MLF.

Sa MLF zajmovima u vrednosti od 170 milijardi juana koji bi trebalo da dospeju ovog meseca, operacija kreditiranja je rezultirala sa neto 70 milijardi juana novih povlačenja sredstava iz bankarskog sistema.

Centralna banka je ubrizgala i dve milijarde juana kroz sedmodnevne povratne repo transakcije, a njihova cena zaduživanja je takođe ostala nepromenjena na 1,80 odsto, navodi se u online saopštenju banke. Jedan američki dolar vredi otprilike 7,2 juana.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...