Tokom januara zabeležen veliki promet na Produktnoj berzi

Kineska tražnja, ruske carine i kišna sezona u Brazilu oblikuju svetske trendove

AgrobiznisBiznisSrbijaSvetVesti

5.2.2021 14:50 Autor: Marko Miladinović 0

Kineska tražnja, ruske carine i kišna sezona u Brazilu oblikuju svetske trendove Kineska tražnja, ruske carine i kišna sezona u Brazilu oblikuju svetske trendove
Pozitivni cenovni trendovi primarnih poljoprivrednih proizvoda sa početka godine nastavili su se i tokom nedelje na izmaku, iako je došlo do nešto manjeg obima... Kineska tražnja, ruske carine i kišna sezona u Brazilu oblikuju svetske trendove

Pozitivni cenovni trendovi primarnih poljoprivrednih proizvoda sa početka godine nastavili su se i tokom nedelje na izmaku, iako je došlo do nešto manjeg obima trgovanja na novosadskoj Produktnoj berzi. Prema zvaničnom izveštaju ove institucije, u poslednjem posmatranom periodu, pored kukuruza, pšenice i soje, velika zainteresovanost je vladala za mineralnim đubrivima, obzirom da se približava vreme prihrane ozimih kultura. 

Ukupan ostvareni promet na Produktnoj berzi ove nedelje je iznosio 2.420 tona robe, čija je finansijska vrednost iznosila 83.065.250 dinara.

Kukuruz je tokom protekle sedmice trgovan u cenovnom opsegu od 22,00 do 22,50 din/kg bez PDV, dok se za robu isporučenu u luku plaćalo 22,70 din/kg. U odnosu na prethodnu nedelju njegova cena je bila viša za 1,75 odsto.

Pšenica se zadržala gotovo na istom cenovnom nivou od prošle nedelje. Njome se trgovalo po 23,50 din/kg bez PDV.

I cena soje se stabilizovala, nakon nešto turbulentnijeg perioda. Sojinim zrnom se trgovalo u veoma uskom cenovnom okviru od 59,50 do 59,80 din/kg bez PDV, a njegova cena u odnosu na prethodnu sedmicu bila je viša za 2,02%.

Pregled zaključenih količina u periodu 1.2. – 5.2.2021. godine/Izvor: Produktna berza Novi Sad

U januaru zabeležene rekordne cene i visok promet robe

Prvi mesec 2021. godine je od samog početka praćen snažnim rastom cena kukuruza, pšenice i soje. Cene kukuruza i pšenice su krajem meseca dostigle sedmogodišnji rekord, dok je soja zabeležila mesečni rast od 15 procenata.

Skok cena bio je praćen i velikim obimom trgovanja. Ukupan promet je iznosio 20.728 tona robe, što je za 260,93 odsto više u odnosu na prethodni mesec, dok je finansijska vrednost prometa iznosila 664.958.820 dinara, odnosno 197 procenata više nego u decembru.

Struktura prometa na Produktnoj berzi tokom januara

Trendovi u inostranstvu

Na Merkantilnoj berzi u Čikagu (CME), u odnosu na podatak iz prethodne nedelje, pšenica je pojeftinila 1,48 odsto, soja je poskupela 1,42 odsto, sojina sačma 1,40 odsto, dok je kukuruz poskupeo 2,92 odsto.

Tokom ove nedelje zabeležene su kupovine američkog kukuruza od strane Meksika, Japana i Južne Koreje. Izvoz kukuruza iz SAD u Kinu je i dalje na rekordnom nivou, što potvrđuje kineski „apetit“ za ovim proizvodom. Što se tiče pšenice, postojeća ruska ograničenja doprinose globalnom rastu njene cene.

Vrlo je verovatno da je Rusija izvezla rekordnu količinu pšenice za januar, a svakako je potvrdila ranije najavljeno uvođenje izvoznih carina i u sledećoj sezoni, zbog visokih cena hrane. Pored toga, Egipat je raspisao tender za pšenicu sa isporukom u martu, na kojem je bila dominantna francuska roba.

Kišna sezona i dalje utiče na kašnjenje velikih količina poručene soje iz Brazila. Žetva soje najvećeg svetskog proizvođača i izvoznika, najsporija je u poslednjih deset godina.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...