KINEZIMA PRETI BRISANJE SA AMERIČKE BERZE Tramp potpisao zakon o stranim kompanijama

BerzaNovacSvetVesti

19.12.2020 09:09 Autor: Vladimir Jokanović 0

KINEZIMA PRETI BRISANJE SA AMERIČKE BERZE Tramp potpisao zakon o stranim kompanijama KINEZIMA PRETI BRISANJE SA AMERIČKE BERZE Tramp potpisao zakon o stranim kompanijama
Američki predsednik Donald Tramp potpisao je zakon kojim se omogućava brisanje kineskih kompanija sa američkih berzi, osim ako regulatori u SAD budu izvršili reviziju... KINEZIMA PRETI BRISANJE SA AMERIČKE BERZE Tramp potpisao zakon o stranim kompanijama

Američki predsednik Donald Tramp potpisao je zakon kojim se omogućava brisanje kineskih kompanija sa američkih berzi, osim ako regulatori u SAD budu izvršili reviziju njihovih finansija. Ova mera mogla bi da utiče na korporacije Alibaba Group Holding Ltd. i Baidu Inc.

Zakon o odgovornom vlasništvu stranih kompanija predviđa da se kompanije iz inostranstva, čijim akcijama se trguje javno pridržavaju američkih pravila revizijie u roku od tri godine. Iako su zakonom obuhvaćene sve inostrane kompanije, američki i kineski mediji saglasni su da je donet zbog preduzeća iz Kine.

Foto: Tanjug/AP

Na američkim berzama trguje se akcijama 217 kompanija iz Kine sa ukupnom vrednošću tržišne kapitalizacije 2.200 milijardi dolara, prenosi South China Morning Post. Novi zakon pogodiće gotovo sve te kineske kompanije, dok ostala inostrana preduzeća već sarađuju sa američkim revizorima. Kineskim zakonom nije dozvoljeno da reviziju njihovih kompanija obavljaju strani revizori.

Zakon koji je potpisao Tramp, prethodno je dobio dvostranačku podršku u Kongresu pod obrazloženjem da kineske kompanije godinama koriste američko tržište kapitala i finansiranje zasnovano na dolarima kao ključnu komponentu finansiranja za rast svog poslovanja.  

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...