Izmenjena i dopunjena lista odnosi se na gotovo sve aparate

Ko će platiti nove naknade nosiocima autorskih prava?

Hi-techNovacPoreziSrbijaVesti

5.5.2022 15:54 Autor: Stefan Petrović 9

Ko će platiti nove naknade nosiocima autorskih prava? Ko će platiti nove naknade nosiocima autorskih prava?
Vlada Srbije usvojila je nedavno Uredbu o izmenama i dopunama Uredbe o utvrđivanju liste tehničkih uređaja i predmeta za koje postoji obaveza plaćanja posebne... Ko će platiti nove naknade nosiocima autorskih prava?

Vlada Srbije usvojila je nedavno Uredbu o izmenama i dopunama Uredbe o utvrđivanju liste tehničkih uređaja i predmeta za koje postoji obaveza plaćanja posebne naknade nosiocima autorskog i srodnih prava, koja je objavljena 21. aprila u Službenom glasniku.

Ovim dokumentom proširena je lista tehnoloških uređaja za reprodukciju audio-vizuelnih sadržaja koji spadaju u domen autorskog i srodnih prava, a za koje će prilikom kupovine biti isplaćivana određena nadoknada. Međutim, još uvek nije poznato kolika će biti njena visina.

Dakle, na novoj listi našli su se i uređaji sa integrisanim hard diskom – desktop računari, laptopovi, TV sa hard diskom, DVD plejer sa mogućnošću snimanja i sa hard diskom, Blu-ray plejer sa mogućnošću snimanja i sa hard diskom, zatim tableti, ali i pametni telefoni.

Kako u razgovoru za Biznis.rs kaže advokat Uroš Nedeljković, radi se o već postojećoj praksi da se naplaćuje nadoknada za autorska i srodna prava, s tim što je ona sada dopunjena. On smatra da će ovu nadoknadu verovatno kompenzovati samo tržište kroz povećanje cena pomenutih aparata koje će kupovati građani. Ipak, dodaje da ne zna na koji će se način tačno raspoređivati taj novac.

Naš sagovornik ističe da nije dovoljno merodavno i pravedno naplaćivati naknadu za sve uređaje, jer se ne zna ko će od korisnika koliko čega konzumirati.

„Ne znam koliko je pravedno da se to raspoređuje, budući da se ne zna ko će koliko koristiti neki sadržaj, tako da mi to deluje više kao načelna stvar i, jednostavno uzimanje para“, kaže Nedeljković.

Ipak, on podseća da Zakon o autorskim i srodnim pravima definiše ostvarivanje kolektivne naknade za autorska i srodna prava preko organizacije za kolektivno ostvarivanje prava, odnosno Organizacije muzičkih autora Srbije (SOKOJ).

Rad od kuće
Foto: Freepik

„To će ići u njihov budžet koji će oni raspodeljivati na osnovu svoje interne liste“, kaže Nedeljković.

Iz SOKOJ-a za Biznis.rs kažu da je plaćanje ove naknade uobičajeno u većini zemalja Evropske unije (EU) u kojima je razvijena svest o autorskim i srodnim pravima, kao i da su inicijativu za obnovu liste pokrenule organizacije pre više godina, a da je ona intenzivirana u poslednje dve godine.

„Ta praksa postoji duže vreme i u Srbiji, a dopuna Liste koju je svojom Uredbom donela Vlada praktično znači da je Lista osavremenjena i da su dodati novi uređaji i prazni nosači zvuka, slike i teksta“, kažu iz SOKOJ-a.

Obveznici plaćanja ove naknade su, dodaju u odgovoru, uvoznici i proizvođači ovih uređaja i nosača zvuka, slike i teksta. Oni će ovu naknadu plaćati na osnovu obračuna i fakture koju će im ispostavljati SOKOJ. Dalje se ta prikupljena naknada deli sa drugim organizacijama za kolektivno ostvarivanje prava autora i nosilaca srodnih prava, a na osnovu sporazuma sa tim organizacijama. Inače, ova naknada, kažu naši sagovornici, ne ide samo muzičarima, već svima uključenim u proces stvaranja autorskog dela.

„Napominjemo da nije reč o ‘muzičkom dinaru’, jer novac ne ide samo muzičkim autorima nego pripada svim autorima (fotografi, režiseri, književnici, prevodioci…), kao i nosiocima srodnih prava, raznim vrstama interpretatora (pevači, instrumentalisti, glumci itd.)“, ističu u odgovoru.

Inače, SOKOJ u ovom trenutku nema informaciju da li će obveznici plaćanja ove naknade istu „prevaliti“ na krajnjeg kupca ili će svoj dodatni trošak, a u vezi sa ovom svojom obavezom, pokriti iz sopstvene zarade.

Uroš Nedeljković, takođe, smatra da je problematično i to što na ovoj listi, iako obnovljenoj, ima i zastarelih uređaja koji se gotovo i ne koriste – poput video i audio kaseta. Kada je, pak, reč o fotokopir aparatima, on smatra da je ideja države bila da stane na put fotokopiranju knjiga. Takođe, problem predstavlja i to što je na listu dodat hard disk budući da ga, prema njegovim rečima, ima gotovo svaki uređaj. Ipak, prema njegovim rečima, ovo bi mogao da bude jedan od udaraca pirateriji.

„To jeste sistemsko rešenje, ali gledaju da kapilarno uzmu novac gde god mogu“, zaključuje Nedeljković.

Visina naknade još uvek nepoznata

Budući da izmenama i dopunama Uredbe nije definisano kolika će biti visina naknade za pomenute uređaje, trenutni reper mogla bi da bude Tarifa za ostvarivanje prava na posebnu naknadu Zavoda za intelektualnu svojinu Republike Srbije, a koja se kreće od jedan do tri odsto, i to jedan odsto za sve, a tri odsto za gotovo sve prazne nosače slike, zvuka i teksta, u koje spadaju kompakt diskovi, digitalni video diskovi, digitalni video diskovi visoke rezolucije, blue-ray diskovi, mini diskovi, audio kasete, video kasete, i USB Flash Drive.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...