Barena Wudy kobasica zabranjena u Slovenijii, Bosni i Hercegovini i Albaniji, u Crnoj Gori i Srbiji povučena iz prodaje

Ko je odgovoran za uvoz zaraženih viršli?

AgrobiznisSrbijaVestiZdravlje

27.9.2022 10:22 Autor: Julijana Vincan 10

Ko je odgovoran za uvoz zaraženih viršli? Ko je odgovoran za uvoz zaraženih viršli?
Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije dobilo je prošle nedelje od strane sistema za brzo obaveštavanje Evropske unije (RASFF) hitno obaveštenje da je barena... Ko je odgovoran za uvoz zaraženih viršli?

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije dobilo je prošle nedelje od strane sistema za brzo obaveštavanje Evropske unije (RASFF) hitno obaveštenje da je barena kobasica brenda Wudy, koja je uvezena iz Italije, kontaminirana bakterijom listerijom (Listeria monocytogenes). Prema saopštenju Uprave za veterinu, u Srbiju je ovaj proizvod uvezen u pakovanjima od jednog kilograma, 250 grama, 240 grama i 150 grama.

„Uprava za veterinu sprovodi hitnu kontrolu uvezenih pošiljaka čija će dalja distribucija biti zabranjena, a proizvod koji je dospeo na tržište biće odmah povučen i neškodljivo poništen“, navode iz Uprave.

„Ceo lanac koji se bavi kontrolom bezbednosti hrane, počev od samog uvoza do plasmana na tržište, je zatajio. Ako nešto plasiramo na tržište moramo da proverimo u celosti njegov kvalitet. Da li ispunjava sve potrebne standarde, ali prvo – da li je bezbedan. Ako proizvod nije bezbedan, odmah se povlači sa tržišta“, izjavio je pravni savetnik Nacionalne organizacije potrošača Srbije Marko Dragić za K1 i zaključio da bi uz poštovanje procedure problem sa viršlama bio uočen čim bi one prešle granicu.

Kako je za Večernje novosti naveo uvoznik i distributer Silbo, viršle koje su ostale na rafovima marketa u Srbiji bezbedne su za konzumiranje jer su sporne serije proizvoda povučene iz prodaje.

„Preduzeli smo korake nakon što smo primili informaciju od dobavljača Agricola Italiana Alimentare (AIA) da je u jednoj od njihovih fabrika utvrđeno postojanje kvalitativnog problema na delu proizvoda koji pripadaju brendu Wudy, i dali nalog da se momentalno povuku proizvodi sa spornim lotovima iz maloprodaje“, objašnjava distributer i skreće pažnju da su ostali proizvodi ovog brenda, ostali rokovi i lotovi potpuno bezbedni za upotrebu.

Iz kompanije Silbo naglasili su i da će ubuduće isključivo nabavljati robu brenda Wudy iz fabrika koje nemaju ovaj problem.

U Srbiji nisu objavljene sporne serije proizvoda, ali crnogorske Vijesti pisale su da su njihovi građani pozvani da u trgovine vrate Wudy viršle ukoliko su sledećih specifikacija:

Nazov proizvoda (pileće viršle)Rok upotrebe (2022. godine)
Wudy 240 grama cocktail9. oktobar; 17. oktobar
Wudy 250 grama10, 15, 20. ili 25 oktobar; 1. novembar
Wudy maxipack 1 kg10, 24. ili 28. oktobar; 24. novembar
Wudy cocktail 1 kg6. i 31. oktobar; 11. novembar
Wudy 150 grama sa siromSvi rokovi posle 8. oktobra
Izvor: Uprava za bezbednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove Crne Gore

Podsetimo, nakon vesti o bakteriji ovaj proizvod zabranile su i Bosna i Hercegovina, Slovenija i Albanija.

Iz Uprave carina za Biznis.rs je potvrđeno da carinski organ ne može da preduzima radnje predviđene pravilima odgovarajućeg carinskog postupka za navedene pošiljke pre nego što granični veterinarski inspektor utvrdi da nema veterinarsko-sanitarnih smetnji za uvoz ili provoz takve pošiljke.

„U skladu sa Zakonom o veterinarstvu uvoz i provoz životinja, proizvoda životinjskog porekla, hrane životinjskog porekla, hrane za životinje, lekova i medicinskih sredstava za upotrebu u veterini i pratećih predmeta, podleže obaveznoj veterinarsko-sanitarnoj kontroli na granici (nisu sastavni deo Uprave carina)“, naglasili su naši sagovornici.

Iz Uprave carina naveli su i da carinski organ može da odobri stavljanje u carinski postupak pošiljke koja podleže veterinarsko-sanitarnom pregledu isključivo na osnovu izdatog i potvrđenog Zajedničkog veterinarskog ulaznog dokumenta (ZVUD) od strane graničnog veterinarskog inspektora.

Na koji način listerija utiče na zdravlje?

Ovih dana su mikrobiolozi i u medijima isticali da se viršle koje se skuvaju potpuno bezbedne za upotrebu, jer se takvom termičkom obradom uništava bakterija listerija. Iako ona ne može da preživi temperaturu iznad 45 stepeni, ipak postoji mogućnost da se rukom, dodirom zaraženog mesa, prenese bakterija na drugu hranu i na taj način unese u organizam.

Ova bakterija ima sposobnost rasta na niskim temperaturama, što joj omogućava umnožavanje u rashlađenoj hrani. Rizične grupe populacije za listeriozu su, kako se ističe, trudnice, imunokompromitovane osobe, oboleli od karcinoma, dijabetičari, astmatičari i osobe starije životne dobi, a komplikacije se mogu pojaviti i kod zdravih ljudi, ali u ređim slučajevima dolazi do težih posledica.

 • MARIJA

  27.9.2022 #1 Author

  Strasno

  Odgovori

 • MIŠKOVIĆ

  27.9.2022 #2 Author

  I dalje se nalazi u prodaji u Srbiji

  Odgovori

 • GOCA BG

  27.9.2022 #3 Author

  I ko je na kraju odgovoran za ceo region?!

  Odgovori

 • Dea

  27.9.2022 #4 Author

  Samo pileca extra

  Odgovori

 • TATJANA

  28.9.2022 #5 Author

  Nek objave i kod nas

  Odgovori

 • N.N.

  29.9.2022 #6 Author

  Katastrofa

  Odgovori

 • Anna

  7.10.2022 #7 Author

  Neverovatno. Trebalo bi povesti računa i pooštriti sve zakone koji se odnose na hranu.

  Odgovori

 • Tina

  9.10.2022 #8 Author

  Nema zabrane kod nas jer se jos uvek prodaju

  Odgovori

 • NINICA

  23.10.2022 #9 Author

  Viršle su katastrofa svakako. Svi dobro znamo od čega se prave, njihov sastav.

  Odgovori

 • Lija

  14.6.2023 #10 Author

  virsle i jogurt su najjaca stvar

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...