Koje finansijske oblasti može pogoditi Delta soj korona virusa?

AnalizaBankeSvetTurizamU fokusuVesti

2.7.2021 20:15 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Koje finansijske oblasti može pogoditi Delta soj korona virusa? Koje finansijske oblasti može pogoditi Delta soj korona virusa?
Zabrinutost zbog širenja Delta soja korona virusa obuhvatila je mnoga globalna finansijska tržišta, iako su američke akcije na svom rekordnom nivou, prenosi  Reuters. Prema... Koje finansijske oblasti može pogoditi Delta soj korona virusa?

Zabrinutost zbog širenja Delta soja korona virusa obuhvatila je mnoga globalna finansijska tržišta, iako su američke akcije na svom rekordnom nivou, prenosi  Reuters.

Prema kalifornijskoj kompaniji za genomiju Helik, Delta soj najrasprostranjenija je varijanta virusa među novim slučajevima u Sjedinjenim Američkim Državama i prisutan je u više od 90 zemalja. Međutim, teško je reći koliko će novi soj virusa poremetiti oporavak globalnog rasta.

Delta soj virusa može izazvati zabrinutost u oblastima kao što su:

Putničke akcije

Prema Routersovoj analizi, Southvest Airlines (LUV.N), American Airlines (AAL.O), Delta (DAL.N) i Carnival Corp (CCL.N) našle su se na listi 25 najlošijih akcija u poslednjih mesec dana. Američki indeks putovanja i zabave Dow Jones (.DJUSCJ) u junu je opao za 3,35%, u poređenju sa 2,2% porasta indeksa S&P 500 (.SPKS). Cene nafte, koje su stagnirale tokom pandemije porasle su u junu za oko 10%.

Valute

Zabrinutost zbog Delta soja virusa odražava se i na valute zemalja u kojima se soj ubrzano širi, a to uključujucje australijski dolar i britansku funtu, dok je američki dolar zabeležio rast za 2,7 odsto u junu.

„Mislim da su rizici Delta soja bili najočigledniji u britanskoj funti“, istakao je potpredsednik za trgovanje i trgovinu u deviznoj kompaniji za plaćanja Tempus Inc , Džon Dojl (John Doile).

Blago

Neki investitori skupili su svoje zalihe u Trezoru poslednjih par nedelja, podstaknuti očekivanjima da će američki skok dolara biti na vrhuncu i da će Fed biti manje tolerantan prema porastu potrošačkih cena. Neki investitori veruju da nova neizvesnost oko korona virusa možda ubrzava kretanje prinosa na američke državne obveznice, koje su među najpopularnijim svetskim sredstvima za domaćinstvo. Dok je potraga za višestrukom imovinom i sigurnošću, dovela je do manje zainteresovanih za američki trezor i snagu dolara.

Rast zaliha vrednosti

Takozvane zalihe vrednosti porasle su početkom godine zbog očekivanja ekonomskog oporavka, ali su u poslednje vreme dostigle svoj pad. Dok kompanije, kao što su Amazon.com (AMZN.O), Netflix (NFLKS.O) i Zoom Video Communications (ZM.O) i ETSI Inc (ETSI.O), imali porast vrednosti zbog velikog boravka kod kuće.

Marko Kolanović iz JP Morgan veruje da ova promena liči na onu koja se dogodila u februaru, kada su investitori postali obazriviji zbog Alpha soja virusa prodajući obveznice kako bi se nagomilale vrednosne akcije, kada je pretnja prošla. „Očekujemo da će se isto desiti sada kada investitori procenjuju Delta varijantu virusa“, istakao je Kolanović, piše Reuters.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...