Budućnost firme iz Slavonskog Broda pod znakom pitanja

Kompanija Đuro Đaković u sve većim problemima

BankeBiznisNovacPoslovanjeRegionVesti

9.3.2022 09:09 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Kompanija Đuro Đaković u sve većim problemima Kompanija Đuro Đaković u sve većim problemima
Kompanija Đuro Đaković Termoenergetska postrojenja iz Slavonskog Broda koja je u ruskom vlasništvu susreće se sa sve većim problemima. Od jutros im je većina... Kompanija Đuro Đaković u sve većim problemima

Kompanija Đuro Đaković Termoenergetska postrojenja iz Slavonskog Broda koja je u ruskom vlasništvu susreće se sa sve većim problemima. Od jutros im je većina banaka s kojima posluju blokirala račun, a preti im i isključenje struje. Uprava kaže da plate za oko 1.000 radnika nisu pod znakom pitanja, ali kako vreme odmiče – pod znakom pitanja je budućnost poslovanja. Traže pomoć države.

Uspešna hrvatska firma sa stogodišnjom tradicijom – Đuro Đaković Termoenergetska postrojenja iz dana u dan oseća sve veće posledice sankcija koje su uvedene Rusiji i njihovom ruskom vlasniku, prenost HRT.

„Ono što smo jutros saznali je da su nam još neki računi od strane naših banaka po instrukciji Hrvatske narodne banke (HNB) zamrznuti“, kaže Ivica Marić, član Uprave u kompaniji.

On uverava da plate nisu ugrožene, ali odnosi s kupcima i dobavljačima jesu. Nervoza se uvukla i u proizvodne pogone.

„S obzirom na našeg vlasnika postoji bojazan i strah zbog svega što se događa“, kaže Vjekoslav Komarnički iz kompanije Đuro Đaković Termoenergetska postrojenja.

„Danas već moramo doneti neku odluku inače će sutra već biti kasno“, dodaje Marić.

Upitna postaje budućnost poslovanja u industriji koja energetska postrojenja izvozi u zemlje Europske unije, a u Slavoniji zapošljava hiljadu radnika. U Vladi Hrvatske kažu da će učiniti sve što je moguće da kompanija preživi udar sankcija.

„To je naš zadatak, da razdvojimo taj segment primene sankcija od funkcionisanja same kompanije koja je uspešno poslovala“, izjavio je Zdravko Marić, potpredsednik hrvatske vlade i ministar finansija.

„Vlada bi trebalo da donese odluku po kojoj izuzima Đuro Đaković Termoenergetska postrojenja, Slavonski Brod od zamrzavanja sredstava kako bi omogućila normalno poslovanje“, smatra i Ivica Marić.

U dve decenije otkako su privatizovani promenili su više vlasnika, a pomoć države do sada nisu tražili.

„Uvek smo imali redovne plate, nikada nije bilo problema, a ako je bilo, to se rešavalo“, ističe jedan od zaposlenih Ivica Maleš.

Đuro Đaković TEP d.o.o.

Dr. Mile Budaka 1, 35000 Slavonski Brod, Hrvatska

Poslovni prihodi (EUR):
505.755.986,00 (2020)
Broj zaposlenih:
845 (2020)

  • Bella

    13.3.2022 #1 Author

    Nit manjeg mesta nit veceg optmizma. Nek je sa srecom svakako

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...