zbog korišćenja špijunskog softvera za hakovanje telefona

Kompanija NSO Group stavljena na „crnu listu“ SAD

Firme u fokusuSvetU fokusuVesti

3.11.2021 18:47 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Kompanija NSO Group stavljena na „crnu listu“ SAD Kompanija NSO Group stavljena na „crnu listu“ SAD
Izraelska kompanija NSO Group, koja stoji iza moćnog špijunskog softvera koji se navodno koristi za hakovanje telefona, stavljena je na „crnu listu“ Sjedinjenih Američkih... Kompanija NSO Group stavljena na „crnu listu“ SAD

Izraelska kompanija NSO Group, koja stoji iza moćnog špijunskog softvera koji se navodno koristi za hakovanje telefona, stavljena je na „crnu listu“ Sjedinjenih Američkih Država, nakon što je utvrđeno da je ta kompanija delovala „suprotno interesima američke spoljne politike i nacionalne bezbednosti“.

„Današnja akcija je deo napora administracije Bajden-Haris (Biden-Harris) da ljudska prava stavi u centar spoljne politike SAD, uključujući i rad na zaustavljanju širenja digitalnih alata koji se koriste za represiju“, navodi se u saopštenju američkog Ministarstva trgovine, prenosi Tanjug.

Zaključak američkog Ministarstva trgovine je, kako ocenjuje britanski list Guardian, svojevrstan udarac za izraelsku kompaniju i otkriva duboku zabrinutost SAD zbog uticaja špijunskog softvera na interese nacionalne bezbednosti.

Takva odluka dolazi tri meseca nakon što je jedan konzorcijum novinara, koji sarađuje sa francuskom neprofitnom grupom „Zabranjene priče“, otkrio više slučajeva novinara i aktivista koje su strane vlade hakovale koristeći špijunski softver.

Otkriveno je i da su se brojevi mobilnih telefona francuskog predsednika Emanuela Makrona (Emmanuel Macron), i skoro čitavog njegovog kabineta, nalazili na „procurelom“ spisku pojedinaca koji su odabrani kao moguće mete nadzora.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...