Porota roditeljima stradalog dodelila milionske odštete

Kompanija Tesla imala jedan odsto odgovornosti u incidentu u kome je stradao tinejdžer s Floride

AutomobiliLifestyleSvetVesti

20.7.2022 09:35 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Kompanija Tesla imala jedan odsto odgovornosti u incidentu u kome je stradao tinejdžer s Floride Kompanija Tesla imala jedan odsto odgovornosti u incidentu u kome je stradao tinejdžer s Floride
Porota suda u Floridi utvrdila je da je kompanija Tesla imala jedan odsto udela u smrti osamnaestogodišnjeg muškarca čiji se sedan (S model) zakucao... Kompanija Tesla imala jedan odsto odgovornosti u incidentu u kome je stradao tinejdžer s Floride

Porota suda u Floridi utvrdila je da je kompanija Tesla imala jedan odsto udela u smrti osamnaestogodišnjeg muškarca čiji se sedan (S model) zakucao u betonski zid nakon što je u automobilu deaktiviran sistem za ograničenje brzine, dok je 99 odsto odgovornosti pripisano tinejdžeru i njegovom ocu.

Baret Rajli (Barrett Riley) je, pokušavajući da pretekne drugo vozilo na skretanju na kome je naznačena maksimalna brzina od 40 kilometara na sat (km/h), vozio brzinom od 187 km/h i izgubio kontrolu nad automobilom, izazivajući požar.

Jedan od Rajlijevih saputnika je takođe preminuo, dok je drugi preživeo. Roditelji stradalog mladića su naveli da se nesreća dogodila nakon što je tehničar iz kompanije Tesla bez njihovog znanja isključio uređaj za ograničenje brzine, podešen na maksimalnih 137 km/h, koji je u vozilu instaliran na njihov zahtev, piše Reuters.

Porota je utvrdila da je za nemar u ovom slučaju kompanija Tesla odgovorna jedan odsto, dok je Baret Rajli odgovoran 90 odsto, a njegov otac Džejms (James Riley) devet odsto. Utvrđeno je i da majka stradalog mladića Dženi Rajli (Jenny Riley) nije odgovorna za njegovu smrt.

Porota je Džejmsu i Dženi Rajli dodelila odštetu za duševni bol od 4,5 miliona, odnosno šest miliona dolara, ali će naknada biti umanjena zbog navedenog nemara.

Iz kompanije Tesla je saopšteno da je Baret Rajli nesmotrenom vožnjom uzrokovao sudar, kao i da su njegovi roditelji odgovorni jer mu nisu oduzeli ključeve automobila nakon što je u martu 2018. godine kažnjen zbog prebrze vožnje (180 km/h).

Predstavnici kompanije su izjavili i da je Rajli obmanuo tehničara kako bi isključio sistem za ograničenje brzine.

S druge strane, roditelji stradalog su izjavili da je greška u dizajnu litijum-jonske baterije podstakla požar u vozilu, ali je sudija 29. juna odbacio tu tvrdnju.

Kompanija Tesla se i ranije suočavala sa tužbama i regulatornim kaznama zbog sudara koje je uzrokovao sistem za autopilota u vozilima koje proizvodi. Prema sudskim beleškama, ovo nije bio slučaj kada je u pitanju sudar u kome je stradao Baret Rajli.

  • LIMUN ŽUT

    20.7.2022 #1 Author

    Ko je kriv a ko ne sad je kasno raspredati.

    Odgovori

  • GOCA BG

    23.7.2022 #2 Author

    Dzaba milioni odstete,ljudski gubitak nema cenu…

    Odgovori

  • Ceca

    23.7.2022 #3 Author

    90%,9%,1%….mrtav 100%.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...