povećani izdaci za odbranu, uključena i pomoć Ukrajini

Kongres SAD usvojio zakon o potrošnji 1,5 biliona dolara

SvetVesti

10.3.2022 08:52 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Kongres SAD usvojio zakon o potrošnji 1,5 biliona dolara Kongres SAD usvojio zakon o potrošnji 1,5 biliona dolara
Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio je dugo odlagani zakon o potrošnji 1,5 biliona dolara koji za cilj ima finansiranje Vlade SAD do kraja fiskalne... Kongres SAD usvojio zakon o potrošnji 1,5 biliona dolara

Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio je dugo odlagani zakon o potrošnji 1,5 biliona dolara koji za cilj ima finansiranje Vlade SAD do kraja fiskalne godine i obezbeđuje 13,6 milijardi dolara „odgovora“ na rusku invaziju Ukrajine.

Glasanje je usledilo nakon čitavog dana političke drame u kojoj je vanredno finansiranje za borbu protiv korona virusa ukinuto.

Predlog zakona koji je napisan na 2.741 strani odobren je u dve tranše, pri čemu je njegov deo koji se tiče finansiranja odbrane prošao sa 361 prema 69 glasova, a za finansiranje rada domaćih agencija sa 260 naprema 171 glas, piše Bloomberg.

Zakon će iz Predstvaničkog doma Kongresa biti upućen na glasanje u Senatu, a demokrate u Senatu nameravaju da ga izglasaju pre nego što aktuelni „tronedeljni“ zakon istekne u petak u ponoć. Da bi zaštitio „zatvaranje“ vlade, Kongres je takođe poslao Senatu četvorodnevni račun o potrošnji do 15. marta.

Domaće agencije će dobiti najveća povećanja poslednjih godina u okviru ovog zakona, što je veliko dostignuće za demokrate koji su se borili da prođe veći ekonomski program predsednika Džoa Bajdena (Joe Biden). Predlog zakona, odobren skoro pet meseci nakon početka fiskalne godine, proizvod je teških pregovora sa republikancima koji su insistirali na povećanju izdataka za odbranu koji bi odgovarali domaćoj potrošnji.

Zakon bi trebalo da obezbedi 730 milijardi dolara za diskrecionu potrošnju koja se ne odnosi na odbranu, što je povećanje od 6,7 odsto. I sadrži milijarde takozvanog namenskog finansiranja za manje zakonodavne projekte, što je prva takva mera nakon zabrane iz 2011. godine, posle niza skandala.

Republikanci su obezbedili povećanje vojne potrošnje koje je daleko veće nego što su tražile progresivne demokrata, od kojih su neki glasali protiv odbrambenog dela. Godišnja potrošnja samo za Pentagon iznosi 743,4 milijarde dolara, što je 28,4 milijarde dolara više od predsednikovog zahteva od 715 milijardi dolara za godinu.

Republikanska partija je takođe porazila napore demokrata da se poreskim obveznicima omogući finansiranje abortusa, legalizacija marihuane u Distriktu Kolumbija i proširenje šireg prava na besplatne školske ručkove uvedene tokom pandemije.

Povrh svega, 13,6 milijardi dolara za hitne troškove vezane za Ukrajinu takođe sadrže 6,5 milijardi dolara namenjenih Pentagonu, uključujući tri milijarde dolara za jačanje američkih trupa u Evropi i 3,5 milijardi dolara za zamenu oružja datog Ukrajini.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...