Ugostitelji opet na udaru – teško nalaze radnike

Konobari i kuvari nikad traženiji

BiznisBolji posaoPoslovanjePreduzetnikSrbijaVesti

19.7.2021 14:52 Autor: Julijana Vincan 4

Konobari i kuvari nikad traženiji Konobari i kuvari nikad traženiji
Restorani i kafići polako su se vratili u relativno normalan režim rada, ali sada imaju problem sa nedovoljnim brojem radnika. Mnogi zaposleni u ugostiteljstvu... Konobari i kuvari nikad traženiji

Restorani i kafići polako su se vratili u relativno normalan režim rada, ali sada imaju problem sa nedovoljnim brojem radnika. Mnogi zaposleni u ugostiteljstvu su za vreme lockdowna promenili profesiju, tražeći u tom momentu sigurniji posao. Po povratku u nešto stabilnije stanje, veliki broj radnika je ipak odlučilo da tokom leta posao potraži na primorju.

„Iako su se kafići i restorani vratili normalnom poslovanju, noćni klubovi i barovi i dalje rade u potpuno neprirodnim uslovima od 21 do jedan sat, što je otprilike 30 procenata skraćeno radno vreme, pa tako i poslujemo. Znam da ljudi misle da je sve bajno i sjajno, ali verujte da nije. Što se osoblja tiče, tu je verovatno veći problem kod kafića i restorana, iako ni kod klubova ne cvetaju ruže, jer je nemoguće naći dobrog restoranskog konobara. Otišli su u Hrvatsku, Sloveniju, pa i na brodove, i prilično je teška situacija“, izjavio je za Biznis.rs predsednik Udruženja noćnih klubova i barova i vlasnik restorana Enso, Miša Relić.

Kako kaže, koliko god strašno zvučalo, Covid-19 i odnos države prema ugostiteljima zatvorio je mnogo lokala, pa je u toj nesreći, navodi on, isplivao određeni broj konobara i barmena koji sada rade u lokalima koji su preživeli.

„Igra opstanka je na terenu. Do konobara dolaze lako oni koji koliko-toliko rade i posluju normalno, dok ovi drugi grcaju i uglavnom sami vlasnici i porodica rade ne bi li spasili posao. Takođe, plate su povećane za otprilike 20 procenata, ali to nam ne pomaže kad znamo da u Hrvatskoj taj konobar dobija između 1.200 do 1.500 evra, plus bakšiš, ima dovoljan broj gostiju, smeštaj i hranu. Mi to ne možemo da platimo jer takve potrošnje i takvih turista nema u Beogradu“, ističe naš sagovornik.

Relić smatra da sledi lagano odumiranje lokala.

„Ovde pre svega mislim na klubove, jer sam nekako siguran da će se sve opet slomiti na našim leđima. Ne mislim da će se zatvarati restorani i kafići, možda neko skraćivanje radnog vremena ili smanjenje kapaciteta, ali noćne klubove je izgleda najjeftinije zatvoriti. Borićemo se protiv toga, ali… Ugostitelji se suočavaju sa nizom problema. Nema osoblja, plaćamo račune koje nismo napravili. Imamo skraćeno radno vreme. Proglašeni smo za leglo zaraze iako nismo radili. Smanjenje kapaciteta nas ponovo čeka na zimu. Zar nije dovoljno?“, upitao je vlasnik restorana i predsednik Udruženja.

Ugostiteljski radnici trenutno spadaju u najtraženiju radnu snagu u Beogradu i Novom Sadu, ali su traženi i po drugim gradovima Srbije. U skoro svakom većem ugostiteljskom lokalu u gradu već danas se može dobiti posao i plata od 60.000 do 100.000 dinara ukoliko ste konobar, šanker, roštilj majstor ili kuvar. Međutim, ma kakve uslove nudili, ugostitelji kažu da je i dalje skoro nemoguće naći radnika.

  • Danijela

    19.7.2021 #1 Author

    Sezona je u toku.

    Odgovori

  • Ljilja

    20.7.2021 #2 Author

    Bolji uslovi za konobare i ostace ovde da rade. Prosto.

    Odgovori

  • MARE

    12.6.2022 #3 Author

    Sto je i logicno , u prethodne dve godine ih je nikad vise dobilo otkaz.

    Odgovori

  • NINICA

    27.6.2022 #4 Author

    Još da daju dobre plate!

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...