praćenje prometa u celoj srbiji, u realnom vremenu

Kontrolni centar Poreske uprave u filijali na Voždovcu „mozak e-fiskalizacije“

PoslovanjeSrbijaU fokusuVesti

13.4.2022 18:23 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Kontrolni centar Poreske uprave u filijali na Voždovcu „mozak e-fiskalizacije“ Kontrolni centar Poreske uprave u filijali na Voždovcu „mozak e-fiskalizacije“
Ministar finansija Srbije Siniša Mali u obilasku novog kontrolnog centra poreske uprave u filijali na Voždovcu rekao da je to „mozak e-fiskalizacije“. U tom... Kontrolni centar Poreske uprave u filijali na Voždovcu „mozak e-fiskalizacije“

Ministar finansija Srbije Siniša Mali u obilasku novog kontrolnog centra poreske uprave u filijali na Voždovcu rekao da je to „mozak e-fiskalizacije“. U tom centru može direktno da se prati poslovanje svih poreskih obveznika koje obuhvata novi sistem e-fiskalizacije.

„Cela Srbija je kao na dlanu, možemo da pratimo sve poreske obveznike i njihove promete u realnom vremenu. To je upravo ono što smo želeli da postignemo kako bi uveli red u sistem fiskalizacije. Ovo je mozak cele operacije koja se zove e-fiskalizacija“, rekao je Mali, prenosi Beta.

Naveo je da Poreska uprava sada ima uvid u promet i po kategorijama, odnosno delatnostima.

„Može da se prati situacija po gradovima, u pojedinim ulicama, blokovima zgrada. Dakle, sada Poreska uprava dobija dovoljno informacija, kako bi ciljano radila terensku proveru i svoj rad učinila efikasnijim i boljim, naravno i da naplata poreza bude bolja“, rekao je Mali.

Podsetio je da se približava krajnji rok, kraj aprila, do kojeg će svi obveznici fiskalizacije imati obavezu da postanu deo novog sistema, a posle toga Poreska uprava kreće u terensku kontrolu.

Za prelazak na novi sistem prijavljeno je oko 140.000 obveznika i oko 200.000 maloprodajnih objekata, odnosno lokacija.

Ocenio je da je novi model fiskalizacije ključna poluga u borbi protiv sive ekonomije, koja je štetna za državu, privredu, i za građane.

Direktorka Poreske uprave Dragana Marković je rekla da je ta služba dobila moćan alat koji omogućuje napredniju analizu rizika, gde će inspektori u kancelarijama imati potpuni uvid u dešavanja u prodajnim objektima širom Srbije.

„Nakon toga, radiće se različite vrste analiza, a inspektori će ići u ciljane kontrole sa velikim brojem informacija o poreskom obvezniku i prodajnom mestu koji je predmet kontrole“, rekla je ona.

Кako je dodala, Poreska uprava na dnevnom nivou dobija oko dva miliona fiskalnih računa. 

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...