KORONA KRIVA ZA KRAH TURISTIČKE SEZONE Pad prihoda budžeta i rast deficita u Crnoj Gori

BiznisRegionTurizamVesti

4.11.2020 12:09 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

KORONA KRIVA ZA KRAH TURISTIČKE SEZONE Pad prihoda budžeta i rast deficita u Crnoj Gori KORONA KRIVA ZA KRAH TURISTIČKE SEZONE Pad prihoda budžeta i rast deficita u Crnoj Gori
Prihodi budžeta Crne Gore za prvih osam meseci ove godine iznosili su 1,023 milijarde evra, što je 22 miliona manje u odnosu na rebalans... KORONA KRIVA ZA KRAH TURISTIČKE SEZONE Pad prihoda budžeta i rast deficita u Crnoj Gori

Prihodi budžeta Crne Gore za prvih osam meseci ove godine iznosili su 1,023 milijarde evra, što je 22 miliona manje u odnosu na rebalans budžeta, odnosno za oko 149 miliona evra u odnosu na isti period prošle godine, pokazuju podaci Ministarstva finansija.

Kako se ističe, manja naplata prihoda budžeta u avgustu je dominantno uslovljena padom turističkog prometa izazvanog pandemijom Covid-19, prenosi bankar.me.

Izdaci budžeta za osam meseci ove godine iznosili su 1.335 milijardi evra i u odnosu na isti period prošle godine veći su za 108 miliona evra ili 8,8 odsto. Izdaci su veći zbog sprovođenja tri paketa mera usmerenih na suzbijanje negativnih efekata pandemije, kao i uvećanih troškova zdravstvenog sistema uzrokovanih krizom.

U periodu januar-avgust ostvaren je budžetski deficit od 312 miliona evra ili 6,8 odsto procenjenog BDP, piše u dokumentu Ministarstva finansija.

Prema poslednjim indikatorima za 2020, dolasci i noćenja turista u kolektivnom smeštaju u Crnoj Gori za osam meseci niži su za 77,9 odsto, odnosno za 80,9 odsto na godišnjem nivou, u uslovima značajnog intenziviranja pandemije, rasta broja slučajeva zaraze i relativno zatvorenih međunarodnih granica.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...