KORONA MENJA GLOBALNO TRŽIŠTE MEDICINSKE OPREME Trgovina vredna 597 milijardi dolara

IzdvajamoLifestyleSvetVestiZdravlje

6.4.2020 11:52 Autor: Ljiljana Begović 0

KORONA MENJA GLOBALNO TRŽIŠTE MEDICINSKE OPREME Trgovina vredna 597 milijardi dolara KORONA MENJA GLOBALNO TRŽIŠTE MEDICINSKE OPREME Trgovina vredna 597 milijardi dolara
Kriza izazvana korona virusom utiče na trgovinu medicinskom opremom u vrednosti od oko 597 milijardi dolara koliko je ostvareno u 2019. godini, navodi Svetska... KORONA MENJA GLOBALNO TRŽIŠTE MEDICINSKE OPREME Trgovina vredna 597 milijardi dolara

Kriza izazvana korona virusom utiče na trgovinu medicinskom opremom u vrednosti od oko 597 milijardi dolara koliko je ostvareno u 2019. godini, navodi Svetska trgovinska organizacija. Najveći problem u ovoj situaciji predstavlja to što ne proizvode sve zemlje potrebnu medicinsku robu, od sapuna i sredstava za dezinfekciju, pa sve do špriceva i zaštitnih naočara. Na primer Kina, Nemačka i SAD izvoze 40 odsto svetskih proizvoda za ličnu medicinsku zaštitu. Kina je, u međuvremenu, postala najveći svetski izvoznik maski za lice sa udelom od 25 procenata.

Postoji nekoliko znakova da kriza zbližava nacije – od Indije preko Evrope i SAD, vlade žure da nabave maske, respiratore, rukavice i lekove pod motom „besplatno za sve“ što podstiče nove tenzije u svetu koji je već u problemu zbog globalizacije. Zemlje žure sa uvođenjem izvoznih ograničenja, doprinoseći onome što Svetska trgovinska organizacija naziva „ozbiljnim nedostatkom“ robe koja je potrebna za borbu protiv korona virusa.

„Razumljivo je da vlade preduzimaju zaštitne mere kako bi zaustavile pandemiju“, navodi se u izveštaju Svetske trgovinske organizacije (STO) i dodaje da, međutim, „neke od ovih mera mogu nenamerno da utiču na protok osnovne medicinske robe preko određenih teritorija“.

Tenzije i problemi pokazuju koliko je ranjiva svetska trgovina lekovima zbog jednostrane akcije pojedinih država i koliko su zavisne zemlje u razvoju od bogatijih, jer nameju svoju proizvodnju osnovne medicinske opreme za borbu protiv epidemije, piše Bloomberg. Prepirke takođe odražavaju porast ekonomskog uticaja Pekinga i njegovo uklapanje u globalne lance snabdevanja. Kina je ili dobavljač sirovina za medicinsku opremu u mnogim zemljama ili njihov glavni izvor.

Kako se fokus politike premešta na javno zdravstvo, nedostatak kontrole lanaca snabdevanja pretvara se u politički pritisak na vlade. U Indiji je glavna opoziciona stranka u Kongresu optužila za izdaju vladu premijera Narendra Modija jer je dozvolila izvoz kompleta za testiranje na novi korona virus, nazvavši to „konačnom izdajom Indije“.

Indija, glavni izvoznik generičkih lekova, već je ograničila prodaju određenih lekova i farmaceutskih sastojaka kao odgovor na krizu, što je izazvalo zabrinutost u Evropi. O indijskoj zabrani izvoza više puta se raspravljalo od strane integrisanog političkog mehanizma u okviru Evropske unije, koji čini grupa eksperata i visokih diplomata u Briselu. Izvršna vlast EU pregovarala je sa vladom u Nju Delhiju da bi ublažila ograničenja.

Sa druge strane, američki predsednik Donald Tramp (Donald Trump) zabranio je izvoz hidroksiohlorokina, leka protiv malarije, koji je prethodno više puta nazvao pravim lekom u borbi protiv Covid-19.

Nabavka medicinske opreme stvara nove tenzije u svetu

Zvaničnici u Nemačkoj i Francuskoj sukobili su se sa Vašingtonom zbog, kako kažu, američkog pokušaja nepravednog pribavljanja medicinske opreme. Ministar unutrašnjih poslova u Berlinu Andres Gejzel (Andreas Geisel), okrivio je SAD za zaplenu 200.000 zaštitnih maski naručenih od američkog proizvođača tokom tranzita kroz Bangkok. „Mi to posmatramo kao akt moderne piraterije“, rekao je Gejzel.

Francuski zvaničnici optužili su neidentifikovane Amerikance da su davali mnogo više od realne cene kako bi osigurali maske iz Kine, koje su bile namenjene Francuskoj. Američka ambasada u Parizu odbacila je kao „potpuno netačne“ optužbe da je savezna vlada bila umešana u takve akcije.

Takođe, Španija je optužila Tursku da zadržava pošiljku respiratora koju su kupile dve regionalne španske vlade od jedne turske kompanije.

U nastojanju da olakša protok uvoza, Evropska komisija  odrekla se tarifa i poreza na dodatu vrednost na tu vrstu  medicinske opreme do kraja jula. To smanjuje cenu maski u Italiji za trećinu, rekla je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen(Ursula von der Leyen) „Stojimo pored zdravstvenih radnika i bolnica i učinićemo sve što možemo kako bismo im pomogli dalje“, rekla je ona u video poruci.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...