KORONA UGROŽAVA 120.000 ZAPOSLENIH U CRNOJ GORI Dnevni gubici zatvorenih firmi oko dva miliona evra

RegionVesti

28.4.2020 11:02 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

KORONA UGROŽAVA 120.000 ZAPOSLENIH U CRNOJ GORI Dnevni gubici zatvorenih firmi oko dva miliona evra KORONA UGROŽAVA 120.000 ZAPOSLENIH U CRNOJ GORI Dnevni gubici zatvorenih firmi oko dva miliona evra
Posledicama izazvanim pandemijom korona virusa, u Crnoj Gori je direktno pogođeno 30.000 zaposlenih, a 90.000 indirektno, izjavio je predsednik Udruženog sindikata državnih institucija Veselin... KORONA UGROŽAVA 120.000 ZAPOSLENIH U CRNOJ GORI Dnevni gubici zatvorenih firmi oko dva miliona evra

Posledicama izazvanim pandemijom korona virusa, u Crnoj Gori je direktno pogođeno 30.000 zaposlenih, a 90.000 indirektno, izjavio je predsednik Udruženog sindikata državnih institucija Veselin Vujanović, ocenjujući da su dnevni gubici, po osnovu izgubljene dobiti zatvorenih preduzeća, između milion i po i dva miliona evra.

Vujanović je za podgorički Dan rekao da smatra da vlada ne bi trebalo da pomogne onim preduzećima koja su pre pandemije negativno poslovala i izbegavala plaćanje poreza, kao i da bi uredno izmirenje poreskih obaveza trebalo da bude najvažniji pokazatelj patriotskog odnosa prema državi.

On je istakao da bi trebalo voditi računa da se sva pomoć, bez obzira kolika je, vrlo pažljivo dodeljuje privrednicima.

„Smatramo da svi oni koji su bili dužnici i koji su pre pandemije negativno poslovali, ne bi trebalo da budu obuhvaćeni vladinim paketima socijalne i ekonomske pomoći. Svi znamo da se veliki broj zaposlenih, pre svega u malim i srednjim preduzećima, osigurava na minimalnu cenu rada. Za takve preduzetnike trebalo bi uspostaviti socijalnu pomoć isključivo za 222 evra“, kažeVujanović. Dodaje da ima dosta zloupotreba.

Istakao je i da su heroji u ovoj situaciji građani Crne Gore, posebno oni koji su ostali bez posla.

„Ovih dana smo čuli dosta inicijativa da se solidarna pomoć dodeli svim građanima. Kod nas postoji inicijativa da se pomoć da penzionerima. Penzije su vrlo niske i treba im pomoći, pogotovo penzionere sa najnižim penzijama. Ali, penzije su redovne i njihovu redovnost nije ugrozila pandemija, pa ne vidim razlog da penzioneri budu deo paketa vladinih pomoći. Prema podacima kojima raspolažemo, epidemijom je direktno pogođeno 30.000 ljudi, a indirektno njih 90.000“, kaže Vujanović.

Ukoliko se, dodaje, uzme prosečna zarada, gruba računica je da su dnevni gubici oko milion i po do dva miliona evra vezano za neostvarenu dobit i zaradu svih delatnosti koje su zatvorene.

Vujanović poručuje da bi trebalo naplatiti potraživanja od poreskih dužnika, bez obzira na pandemiju, dodajući da država sada ne bi bila u problemu da su naplaćene stotine miliona evra poreskih dugova.

„Ne vidim smisla niti razloga da to država toleriše više“, istakao je Vujanović.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...