KREDITNI REJTIG HRVATSKE MINUS BBB, UZ STABILNE IZGLEDE, ocenjuje S&P

RegionVesti

31.5.2020 10:09 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

KREDITNI REJTIG HRVATSKE MINUS BBB, UZ STABILNE IZGLEDE, ocenjuje S&P KREDITNI REJTIG HRVATSKE MINUS BBB, UZ STABILNE IZGLEDE, ocenjuje S&P
Kreditni rejting Hrvatske je ‘minus BBB’ sa stabilnim izgledima, iako se u ovoj godini očekuje pad bruto domaćeg proizvoda od devet odsto, navodi u... KREDITNI REJTIG HRVATSKE MINUS BBB, UZ STABILNE IZGLEDE, ocenjuje S&P

Kreditni rejting Hrvatske je ‘minus BBB’ sa stabilnim izgledima, iako se u ovoj godini očekuje pad bruto domaćeg proizvoda od devet odsto, navodi u izveštaju kreditna rejting agencija Standard and Poor’s.

„Razlog zbog kojeg očekujemo pad ekonomije od devet odsto su stroge mere protiv širenja Covid-19 u Hrvatskoj i inostranstvu. Ipak, verujemo da je smanjenje makroekonomskih neravnoteža zadnjih godina pomoglo Hrvatskoj da bude u povoljnijoj poziciji i bolje podnese privremeni šok bez trajnih negativnih posledica za državne uslove zaduživanja, navodi se u izveštaju S&P, koji je tom ocenom zadržao rejting Hrvatske na investicionom nivou.

U izveštaju se posebno ističe činjenica da je Hrvatska veoma zavisna od turizma, koji čini 20 posto udela u BDP Hrvatske, ali se naglašava da Hrvatska narodna banka ima dovoljno velike devizne rezerve, kao i ugovorenu takozvanu ‘swap liniju’ s Evropskom centralnom bankom, što omogućava ublažavanje pritisaka na likvidnost finansijskog sistema.

Dodaje se i da S&P smatra da Hrvatska narodna banka (HNB) ima dovoljno snage da održava stabilnim kurs kune u odnosu na evro.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...