Zelenski u Davosu predstavio mirovni predlog

Kremlj: Besmisleni razgovori o Ukrajini bez našeg učešća

SvetVesti

15.1.2024 17:03 Autor: Vladimir Jokanović 3

Kremlj: Besmisleni razgovori o Ukrajini bez našeg učešća Kremlj: Besmisleni razgovori o Ukrajini bez našeg učešća
Kremlj je u ponedeljak saopštio da razgovori u Davosu o mirovnim predlozima Kijeva neće postići ništa, jer Rusija ne učestvuje u razgovorima, kao i... Kremlj: Besmisleni razgovori o Ukrajini bez našeg učešća

Kremlj je u ponedeljak saopštio da razgovori u Davosu o mirovnim predlozima Kijeva neće postići ništa, jer Rusija ne učestvuje u razgovorima, kao i da će Moskva nastaviti svoju vojnu operaciju u Ukrajini dok ne postigne sve svoje ciljeve.

„To je jednostavno priča radi priče. Cilj tog procesa ne može biti postizanje konkretnih rezultata, jer mi ne učestvujemo. Bez našeg učešća, bilo kakve diskusije su lišene bilo kakvih izgleda za bilo kakve rezultate“, rekao je portparol Kremlja, Dmitrij Peskov na pitanje o razgovorima o Ukrajini u Davosu, prenosi Reuters.

Rusija, koja kontroliše nešto manje od petine ukrajinske teritorije, odbacila je mirovni plan ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, poznat kao njegova „formula mira“, kao apsurdan, jer predviđa pronalaženje mira bez učešća Rusije.

Plan Zelenskog u 10 tačaka poziva na povlačenje ruskih trupa, prekid neprijateljstava i obnavljanje državnih granica Ukrajine i Rusije. Šef kabineta ukrajinskog predsednika Andrij Jermak rekao je da je važno da ruski saveznik Kina bude za stolom kada Kijev iznosi svoju formulu mira. Zelenski je dekretom zabranio pregovore sa Rusijom.

Ukrajinski predsednik predstavio je svoj plan u uvertiri Foruma u nedelju u Davosu u prisustvu delegacija 83 zemlje, među kojima i Brazila, Indije, Saudijske Arabije i Južne Afrike, koje su uz Kinu i Rusiju članice organizacije BRICS. Švajcarski ministar spoljnih poslova Injasio Kazis (Ignazio Cassis) koji je bio domaćin skupa ocenio je da je učešće zemalja BRICS-a veoma važno, jer te zemlje sarađuju sa Rusijom.

Zelenski je najavio bilateralne sastanke sa zvaničnicima EU i NATO tokom ove nedelje u Bernu, dok će se u utorak obratiti učesnicima Svetskog ekonomskog foruma u Davosu. Američki državni sekretar Entoni Blinken (Antony Blinken) i francuski predsednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) trebalo bi sa liderima Bliskog istoka da razgovaraju u Davosu o okončanju ratova u Gazi i Ukrajini.

  • AJA

    15.1.2024 #1 Author

    Nadamo se da ce naci resenje za mirovni plan kako bi doslo do mira.

    Odgovori

  • PAVLE-2005

    15.1.2024 #2 Author

    Ovaj Volodomir stvarno misli da je bitan

    Odgovori

  • SHALIMAR

    15.1.2024 #3 Author

    Stvarno je besmisleno da Zelenski predstavi mirovni program a Rusija nije ukljucena…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...