obustavljen dotok gasa, a Amerikanci šalju municiju

Kriza u Ukrajini eskalira – NATO poslao trupe, SAD ih pripremaju

SvetVesti

25.1.2022 10:22 Autor: Redakcija Biznis.rs 8

Kriza u Ukrajini eskalira – NATO poslao trupe, SAD ih pripremaju Kriza u Ukrajini eskalira – NATO poslao trupe, SAD ih pripremaju
Ministarstvo odbrane SAD saopštilo je jutros da je oko 8.500 američkih vojnika stavljeno u stanje pojačane pripravnosti i da čekaju naređenje da se rasporede... Kriza u Ukrajini eskalira – NATO poslao trupe, SAD ih pripremaju

Ministarstvo odbrane SAD saopštilo je jutros da je oko 8.500 američkih vojnika stavljeno u stanje pojačane pripravnosti i da čekaju naređenje da se rasporede u regionu centralno-istočne Evrope, ukoliko Rusija izvrši invaziju na Ukrajinu.

NATO je još juče saopštio da stavlja snage u pripravnost oružane snage i da pojačava istočnu Evropu sa još brodova i borbenih aviona, što je Rusija ocenila kao “zapadnu histeriju“ kao odgovor na gomilanje njenih trupa na granici sa Ukrajinom, prenosi CNBC.

Međutim, mediji sa više strana pišu da na ukrajinsko-ruskoj međi u ovom trenutku ima oko 100.000 vojnika iz Ruske federacije.

Rusija već nedeljama poriče planiranje invazije, ali pošto je Ukrajinu opkolila snagama sa severa, istoka i juga, zvanična Moskva sada navodi odgovor Zapada kao dokaz da je Rusija zapravo meta, a ne podstrekač agresije.

Američki predsednik Džo Bajden (Joe Biden), zalažući se za transatlantsko jedinstvo, održao je 80-minutni video razgovor sa brojnim evropskim liderima sinoć iz Situacione sobe Bele kuće kako bi razgovarao o krizi u Ukrajini.

U razgovoru sa Bajdenom učestvovali su predsednici Francuske, Nemačke, Italije, Poljske, kao i predsedavajući EU i NATO alijanse. Kako piše BBC, oni su se usaglasili da će ukoliko ruske trupu zađu na teritoriju Ukrajine, “sprovesti brzi zajednički odgovor, u vidu paketa međunarodnih sankcija bez presedana”.

Tokom vikenda u Ukrajinu je stiglo oko 90 tona američke pomoći, koja je uključivala i municiju za „branioce na frontu“.

Zbog ovoga su iz Rusije poručili da vide NATO kao bezbednosnu pretnju i zahteva pravne garancije da se alijansa neće širiti dalje na istok, uključujući i susednu Ukrajinu.

Povrh svega, jutros je saopšteno da od 19. januara ne protiče ruski gas preko ukrajinskog cevovoda, koji snabdeva severni deo Evrope, uključujući i Nemačku, a konačno puštanje u rad gasovoda Severni tok 2 i dalje je pod znakom pitanja.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...